Statens havarikommisjon, politiet, motorprodusenten og de ansvarlige for mannskapet starter undersøkelser av Viking Sky.
Over to døgn etter at skipet fikk motorhavari på Hustadvika i Fræna kommune sørvest for Kristiansund, var ni av de 915 passasjerene fortsatt innlagt på sykehus. Flere vil sannsynligvis bli utskrevet i løpet av mandag.
En av dem som fortsatt er innlagt, er en kvinne i 90-årene. Hun ligger på intensivovervåkingen ved Kristiansund sykehus med en alvorlig bruddskade.
I alt 36 personer har fått behandling ved sykehusene i Molde og Kristiansund.
– Vi har ingen mistanke om at det er begått en straffbar handling. Men straffeprosessloven hjemler en etterforskning når det er snakk om ulykker. Her var det et stort skadepotensial. Derfor har vi valgt å se på dette, sier politiinspektør Yngve Skovly i Møre og Romsdal politidistrikt.
Politiet vil avhøre sentrale personer på skipet og vil ha eksperter om bord for å finne ut av hvorfor det fikk motorstopp.
– Offiserene er helt sentrale og kanskje de ansvarlige nede i maskinrommet, sier politiinspektøren til NTB og legger til at de også vil snakke med losene som var om bord.
Les også: SV: – Cruisenæringen bør bidra økonomisk til redningsaksjoner
Avhørene vil tidligst begynne tirsdag. Skovly ser for seg at det kan være naturlig å ha med folk fra for eksempel Sjøfartsdirektoratet som har ekspertise på området. Mandag kveld vil politiet og Havarikommisjonen ha en teknisk gjennomgang om bord.
Pressetalsmann Marius Steen i Wilhelmsen Ship Management sier til Bergens Tidende at de 72 besetningsmedlemmene selskapet har om bord, blir holdt stand by. De har ansvaret for alle mannskaper fra broen til maskinrommet. Unntaket er de som jobber i restaurant-, hotell- og forpleiningsavdelingene.
– Vi har selv ekspertise om bord som undersøker hva som har gått galt i motorrommet. Mannskapene vil bistå politiet og havarikommisjonen når de kommer i gang, sier Steen.
Skipets fire dieselmotorer er levert av tyske Man, som har sendt folk til Molde. Lørdag stanset alle motorer samtidig.
– Vi er i tett kontakt med Viking og har sendt et service-team som straks vil starte analysen av det som har hendt, skriver kommunikasjonssjef Jan Hoppe i Man Energy Solutions i en epost til avisa.
Sjøfartsavdelingen i Statens Havarikommisjon var mandag på plass i Molde.
– Sjøloven sier i utgangspunktet at vi først skal gjøre undersøkelser dersom et fartøy har gått ned eller der mennesker omkommer, men terskelen er lavere når det dreier seg om passasjerskip, sier avdelingsdirektør Dag Sverre Liseth i Havarikommisjonen til Bergens Tidende.
Liseth sier at den amerikanske havarikommisjonen (NTSB) har meldt seg for å være med på undersøkelsene.
Cruiseskipet hadde passasjerer fra mange land, og flere stater kan komme til å melde inn interesse for å delta i arbeidet.
– Vi drar til Molde med tre personer i dag. Vi skal samle sammen alt som finnes av elektronisk informasjon fra skipet. På broen finnes en voyage data recorder (VDR) som vil gi oss innblikk i hva som skjedde der, sier avdelingsdirektør Liseth.
Kommisjonen vil også gjennomgå annen lydinformasjon fra skipet, blant annet fra motorrommet.
– Her er det for eksempel en hel del alarmer og logger som skal gjennomgås, sier Liseth.
I kjølvannet av hendelsen har Viking Sky kommet med en uttalelse, på vegne av Torstein Hagen (76), milliardær-rederen som eier Viking-rederiene. Han beklager til alt gjestene har vært gjennom de siste dagene.
– De siste døgnene har vært både dramatiske og hektiske for gjester og mannskap om bord i Viking Sky. Jeg vil gjerne få be om unnskyldning for alt gjestene våre har vært gjennom, sier Hagen, og fortsetter:
– Jeg kan heller ikke si mange nok ganger hvor stor pris jeg setter på den innsatsen som er gjort av norske redningsmannskaper, ledet av Hovedredningssentralen Sør-Norge, og rette en takk til folket langs Møre-kysten for som har tatt våre gjester imot med åpne armer og omsorg. Jeg vil også få benytte anledningen til å berømme mannskapet om bord på Viking Sky for deres enorme innsats.
Viking Sky har nå begynt en intern undersøkelse av hendelsen, og deres mål er å etablere en komplett og helhetlig forståelse av hva som har skjedd. I tillegg vil de støtte politiets, Sjøfartsdirektoratets og Havarikommisjonens arbeid.