Juntaens statsminister Prayut Chan-O-Cha kan få ny legitimitet som valgt leder etter valget i Thailand, som ble gjennomført i henhold til den samme juntaens regler. Foto: Sakchai Lalit / AP / NTB scanpix

En gruppe internasjonale valgobservatører har lagt fram en rapport med kritikk av stemmeopptellingen etter valget i Thailand.

Opptellingen av stemmene var preget av en rekke feil, heter det i rapporten som Asian Network for Free Elections presenterte tirsdag.

Feilene har ført til kunngjøring av noen «svært unøyaktige» foreløpige resultater, uttaler valgobservatørene.

De mener unøyaktighetene har ødelagt oppfatningen av at valget ble gjennomført på korrekt vis.

Landets valgkommisjon har forsvart opptellingen av stemmene og varsler at foreløpige resultater skal bli kunngjort fredag.

Til nå er kun et uoffisielt resultat kunngjort. Det omfatter valget på 350 av de 500 plassene i underhuset, opplyste valgkommisjonen mandag. Den endelige fordelingen av seter i nasjonalforsamlingen vil først foreligge 9. mai.

Anklager om valgfusk

Søndag kveld opplyste valgkommisjonen at hele 1,9 millioner stemmer var underkjent, noe som straks første til anklager om valgfusk.

I enkelte provinser ble over halvparten av stemmene forkastet. Det styrker opposisjonens mistanke om omfattende uregelmessigheter.

Valget ble avholdt i henhold til militærjuntaens regler. Den samme juntaen ligger best an til å ta makten som sivil regjering etter helgens valg, selv om opposisjonspartiet Pheu Thai ser ut til å ha fått flest plasser i nasjonalforsamlingen.

De politiske grupperingene er i ferd med å posisjonere seg når det skal dannes regjering etter det som var det første valget i landet siden 2011, og dermed også det første siden militærkuppet i 2014.

Maktkamp og hestehandel

Partiet Phalang Pracharat, som fremstår som en promilitær politisk forlengelse av juntaen, leder klart med 7,6 millioner stemmer når 94 prosent er talt opp. Dermed kan statsminister Prayut Chan-O-Cha, som tilhører juntaen og også er deres kandidat til jobben etter valget, påberope seg legitimitet som en valgt, sivil leder.

Pheu Thai, populistpartiet som kobles til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra og som ble kastet i forrige kupp i 2006, fikk 400.000 færre stemmer. Partiet kan likevel bli det største i nasjonalforsamlingens underhus, med 137 plasser, mot Phalang Pracharats 97.

Ekspertene spår dager eller uker med vanskelige forhandlinger, der begge sider påberoper seg retten til å danne regjering. Pheu Thai kan søke støtte hos et tredje parti, Fremad for fremtiden, for å danne en regjering som står imot juntaen. Et annet mindre parti, Bumjaithai, kan havne på vippen. I tillegg kan maktkabalen som nå skal legges, bli påvirket av diskvalifisering av kandidater og krangling om uoverensstemmelser i gjennomføringen av valget.