Foto: Jan Kåre Ness / Scanpix
annonse
annonse

Tidligere kasserer i SOS Rasisme og nøkkelperson i Tjen Folket er nå kritisk til organisasjonens voldsbruk. 

Tjen Folket er den mest ekstreme av de radikale venstresidegrupperingene i Norge. Gruppen har lenge sett på seg selv som de ekte arvtakerne etter AKP (m-l) tradisjonen, etter at Arbeidernes Kommunistparti slo seg sammen med Rød Valgallianse og ble med i Rødt i 2007.

Tjen Folket hadde eksistert før det, gruppen ble stiftet allerede i 1998 da flere sentrale AKP-ere ble ekskludert etter en fløykamp om arbeidet i SOS Rasisme. De som ble ekskludert tok over kontrollen over den antirasistiske organisasjonen som i mange år fikk millioner i urettmessig støtte fra staten. Blant de ekskluderte var Henrik Ormåsen og Kjell Gunnar Larsen.

annonse

Etter at AKP ble lagt ned, fikk Tjen Folket en tilstrømning av medlemmer som var misfornøydemed det nye partiet. Siden har også Tjen Folket vokst og mobiliserer flere titalls  i demonstrasjoner i Trondheim og Oslo under blant annet 1. mai og 8. mars-tog. Det totale medlemstallet er ikke kjent.

Samtidig beholdt den samme kretsen som hadde styrt SOS Rasisme og Tjen Folket makten i begge organisasjonene, selv om de fikk tilskudd blant annet av Kenneth Fuglemsmo, en godt likt og karismatisk ung aktivist fra Trondheim som hadde hatt ledende verv i AKP frem til sammenslåingen med Rødt.

Denne kretsen beholdt makten i SOS Rasisme frem til det omfattende organisasjonsjukset ble avslørt. De har også fram til nå vært viktige i Tjen Folket. Men nå ser det ut som de som i sin tid stiftet Tjen Folket er feid av banen.

annonse

Tjen Folket skrev om dette på sine egne sider i 2018. Der presenteres dette som et «oppgjør med et høyreavvik».

Oppgjøret har hittil ført med seg både eksklusjoner, suspensjoner og utmeldinger, selv om et klart flertall i forbundet støtter oppgjøret. Viktigst å merke seg er eksklusjonen av et ledende medlem, som sto i spissen for å utarbeide linja for arbeidet med SOS Rasisme og har utmerket seg i å behandle folk svært klanderverdig. Vedkommende har fortsatt å opptre i forbundets navn overfor utenlandske kontakter, selv etter suspensjon og eksklusjon, og dette er en viktig årsak til at vi offentliggjør at en eksklusjon har funnet sted. Vi oppfordrer generelt til å være på vakt mot misbruk av forbundets navn.”

Hvem dette er, skriver Tjen Folket ikke noe om.

Bakgrunn: Les flere saker om Tjen Folket her

Tidligere Tjen Folket-topp kritisk til voldsbruk

Men en person som tidligere har vært aktiv i Tjen Folket er SOS Rasismes tidligere hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen. På sosiale medier har han imidlertid kritisert Tjen Folket for å gå til angrep på medlemmer av Alliansen under Arendalsuka i 2018.

Det samme har Facebookprofilen «Joe Hill» gjort. Dagbladet har tidligere avslørt at dette var et dekknavn Larsen brukte i Tjen Folket. Larsen har også delt en statusoppdatering fra Joe Hill der Tjen Folkets aksjon under Arendalsuka blir kritisert.

«Aksjonen kosta en hel del ressurser, både materielle og menneskelige, den førte også til at politiet fikk flere navn på blokka.»

annonse

Samtidig skriver Tjen Folket på sine hjemmesider at de ikke lenger har postadresse i Haugesund og advarer blant annet mot fakturaer i deres nav. Både Kjell Gunnar Larsen og tidligere Tjen Folket-talsmann Henrik Ormåsen er bosatt i Haugesund, som også tidligere var hovedkontor for SOS Rasisme.

Artikkelen fortsetter under lenken: 

Lysende sti

Parallelt med denne splittelsen, har organisasjonen også blitt ytterligere radikalisert gjennom å omfavne tenkningen til den peruvianske Abimael Guzmán, bedre kjent som «formann Gonzalo». Han ledet terrorgruppen «Lysende sti» fram til han ble arrestert i 1992. Gruppen drepte flere titusener i borgerkrigen med peruvianske myndigheter og mange av ofrene var uskyldige sivile.

Tjen Folket har også publisert flere artikler av signaturen «Ragnar V. Røed» der AKP (m-l) blir kritisert for å ha vært for lite venstreorientert, blant annet i EEC-kampen i 1972 og overfor LO og sosialdemokratiske organisasjoner.

Hvem som nå leder Tjen Folket er ikke kjent. Det er imidlertid på det rene at Kenneth Fuglemsmo var blant de pågrepne i Arendal-aksjonen. Han ble da omtalt som leder av Tjen Folket. Fuglemsmo har også lenge vært fascinert av radikale geriljagrupper i fattige land.

Lars Akerhaug var fra 1997-2007 aktivi Rød Ungdom, AKP og Rød Valgallianse. Han satt i en periode i RVs arbeidsutvalg og var internasjonalt ansvarlig i organisasjonen. Han har skrevet om sin bakgrunn fra venstresiden her og snakket om det her

Her markerer Tjen Folket seg med hammer og sigd under 8.mars-toget i Trondheim.

 

Her opptrer Kenneth Fuglemsmo maskert til støtte for en meningsfelle som har blitt pågrepet i USA (stemmen til Fuglemsmo er lett gjenkjennelig):

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon