Illustrasjonsbilde av et skip i Middelhavet. Foto: AP / NTB scanpix
annonse

EUs medlemsland har bestemt seg for å suspendere patruljeringen med skip i det sentrale Middelhavet. Italiensk misnøye ligger bak.

annonse

EUs kontroversielle operasjon «Sophia» ble startet i kjølvannet av flyktningkrisen i 2015. Målet med patruljeringen har vært å stoppe menneskesmuglere, men også å redde flyktninger og migranter i havsnød.

annonse

Nå har EUs medlemsland forlenget operasjonens mandat med seks måneder. Men samtidig blir all patruljering midlertidig suspendert.

Det skyldes italiensk misnøye med sjøoperasjonen, som har ført til at titusener av flyktninger og migranter er blitt plukket opp i Middelhavet og brakt i land i Italia.

Patruljeringen til sjøs vil nå forbli suspendert fram til EUs medlemsland har oppnådd enighet om et nytt system for omfordeling av menneskene som plukkes opp, opplyser EUs utenrikstjeneste EEAS.

annonse
annonse

– Så langt er ingen løsning funnet, sier talskvinne Maja Kocijancic.

Ifølge Kocijancic betyr suspenderingen at operasjonens fornyede mandat i praksis ikke kan utøves.

Mandatet gikk i utgangspunktet til 31. mars.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.