Kong Harald tok opp klima under en tale på et næringslivsarrangement i Santiago torsdag. Representanter for flere norske bedrifter var til stede i salen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kong Harald er optimistisk for det grønne skiftet, men skjønner at klimastreikende ungdom har dårlig tid.

Forrige fredag gikk 40.000 engasjerte skoleelever i Norge til streik med krav om klimahandling, og kongen skjønner dem godt.

– Framtiden for dem kommer uansett. De har hastverk med å få dette på plass, for det er deres verden de snakker om, ikke vår, sier kong Harald.

Han har foreløpig ikke oversikt over hvorvidt barnebarna har streiket, siden han har vært på reise den siste tiden.

Kongeparet leder an under det norske statsbesøket i Chile denne uken, og allerede under besøkets to første dager har kongen tatt opp klima og miljø flere ganger.

– Med nedgang i oljeindustrien, har Norge blitt nødt til å tenke nytt og justere i næringslivet. Dette er en utfordring, men det har også skapt ny optimisme og et skifte mot et grønnere næringsliv, sa kongen under talen sin på et næringslivsarrangement i Santiago torsdag.

Han kom med et eksempel:

– Teknologi som opprinnelig ble utviklet for oljeindustrien blir nå brukt i produksjonen av vindenergi og i fiskerinæringen. Vi har lært at folk kan tilpasse seg. Og at vi kan ta lederrollen i å skape ny teknologi som kan tjene framtidens befolkning.

Kongen pekte på at enkelte fortsatt ser på grønne behov og krav som en utfordring, men mener at det ikke trenger å være slik.

– Grønne behov får oss til å finne innovative løsninger, og baner vei for spennende muligheter for kreative og framoverlente menn og kvinner. Jeg er trygg på at skiftet til en grønn økonomi vil gi oss bedre helse, et renere miljø og en sterkere økonomi. I tillegg til at det vil åpne opp nye næringsmuligheter og skape nye jobber, sier kongen.

Han trekker fram et sitat fra den chilenske nobelprisvinneren Gabriela Mistral:

– Mange av tingene vi trenger, kan vente. Barna kan ikke.

Tirsdag innleder kongeparet en uke med statsbesøk i Chile. I løpet av turen skal de blant annet hilse på presidentparet, markere at gjenstander Thor Heyerdahl tok med seg fra Påskeøya skal leveres tilbake og besøke verdens sørligste by.

Med på turen deltar også utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp).

Demonstranter som er rasende på norsk oppdrettsnæring, sto og ventet på kongeparet da de skulle ankomme nasjonalbiblioteket i Santiago torsdag.

Laksedemonstrasjon mot oppdrettsnæringen utenfor nasjonalbiblioteket i Santiago. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Med fløyter og megafoner laget demonstrantene mye lyd utenfor bygningen hvor kongeparet deltok på et kulturelt arrangement i den chilenske hovedstaden.

– De norske oppdrettsselskapene som er til stede i Chile har doble standarder. De har veldig høye standarder når det kommer til miljø, sanitære forhold og sosiale og arbeidsvilkår i Norge. Men dårligere forhold her i Chile. Hvorfor?, spør Juan Carlos Cardenas overfor NTB.

– Veldig overrasket

Cardenas leder organisasjonen Centro Ecoceanos Chile, som er en del av en koalisjon som jobber for å ansvarliggjøre oppdrettsnæringen i landet, hvor flere norske selskaper er til stede.

– I deler av Chile kommer store deler av havforurensningen, kjemisk forurensning, fra oppdrettsnæringen, som ofte ikke følger reglene. Vi ber det norske folk om å rette oppmerksomhet mot de norske selskapene og hvordan de opptrer i Chile, sier han.

Cardenas varsler at det blir flere demonstrasjoner under kongeparets seks dagers lange statsbesøk i Chile som startet onsdag.

– Vi elsker det norske folket, fordi Norge støttet oss i perioden etter militærkuppet. Derfor er vi veldig overrasket over at et land som har høye standarder og respekt for miljøet, likestilling og arbeidsrettigheter, ikke respekterer det samme i Chile, sier Cardenas.

– Regner med de følger reglene

Kong Harald svarer følgende når han blir konfrontert med demonstrasjonen utenfor nasjonalbiblioteket.

– Jeg regner med at norske bedrifter følger de lover og regler som finnes. Hvis det ikke er bærekraftig, så er det lovene og reglene som er feil, og da må de lage strengere krav, sier han.

Og legger til:

– Vi er helt enige om én ting: vi trenger et rent og friskt hav.

Fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp) påpeker at diskusjonen ikke er ukjent i Norge heller.

– Det har med bruk av areal å gjøre, det går på hvor mye som går tilbake til lokalsamfunnet, hvorvidt man har kontroll på rømming og lus og så videre. Derfor er det viktig at vi gjør det på en bærekraftig måte, og at man sørger for å respektere lovene og reglene i det landet man opererer i, sier Nesvik.

Kong Harald sier han er imponert av Ole Gunnar Solskjær, som torsdag ble presentert som fast ansatt manager i Manchester United.

Torsdag ettermiddag hadde nyheten også nådd kong Harald, som er på et seks dagers langt statsbesøk i Chile.

Kongen, som tidligere har fortalt at han heier på Tottenham, tok seg tid til å fortelle hva han synes om at Solskjær nå har fått jobben som manager i United.

– Det er imponerende. Virkelig. Jeg håper av hele mitt hjerte at han lykkes med det, sa kongen under et pressemøte på nasjonalbiblioteket i Chile.

Han la til at han har troen på at Solskjær vil lykkes i jobben som manager for United.

Nedenfor følger deler av programmet:

Tirsdag 26. mars:

Kongeparet landet i hovedstaden Santiago på ettermiddagen og ble tatt imot av utenriksminister Roberto Ampuero.

Onsdag 27. mars:

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) starter dagen med et møte med sin chilenske kollega Roberto Ampuero.

Deretter åpner de to utenriksministrene et norsk-chilensk havseminar.

Resten av dagen går med til en rekke offisielle mottakelser og besøk for det norske reisefølget. De skal blant annet legge ned en krans ved Bernardo O’Higgings-monumentet, besøke president Sebastián Piñera og kona Cecilia Morel i presidentpalasset, besøke landets høyesterett og kongressbygning.

På kvelden blir det middag for norsk og chilensk næringsliv.

Les også: Rørende øyeblikk markerte tilbakelevering av Kon Tiki-gjenstander

Torsdag 28. mars:

Kongeparet åpner et næringslivsarrangement i Santiago hvor en rekke representanter for norsk og chilensk næringsliv deltar. Her holder også Chiles finansminister Felipe Larraín og fiskeriminister Harald T. Nesvik taler.

Deretter skal tilbakeleveringen av gjenstander Thor Heyerdahl tok med seg fra Påskeøya, markeres på Nasjonalbiblioteket. Her holdes det også et pressemøte med kongeparet, før de drar for å besøke byens ordfører.

Dagen avsluttes med en norsk returmiddag med kulturinnslag, hvor dronningen holder tale og den norske artisten SKAAR opptrer.

Fredag 29 mars:

Kongeparet reiser til den sørlige byen Punta Arenas og tas imot av områdets fylkesmann Jose Fernandez.

Lørdag 30. mars:

Kong Harald og fiskeriminister Harald T. Nesvik åpner et Antarktis-seminar i Punta Arenas. Deretter møter de byens ordfører.

Det blir også tid til en Antarktis-lunsj og bedriftsbesøk hos satellittleverandøren KSAT.

Søndag 31. mars:

Kongeparet reiser på dagstur til Puerto Williams, verdens sørligste by. Her tas de imot av ordfører og guvernør. Deretter besøker de et utsiktspunkt, et antropologisk museum og en seilskole for barn.

1. april:

Kongeparet reiser fra Punta Arenas på formiddagen.