UDI ønsker å opprette mottak for voldelige og truende asylsøkere i Gratangen i Troms og i Nannestad i Akershus. Det skaper reaksjoner i lokalsamfunnene.
I Gratangen og Nannestad vil UDI nå etablere særskilt bo- og omsorgsløsning for utagerende asylsøkere (særbol). Naboene til mottakene er skeptiske. Dette har de erfaring med fra før, da de to stedene tidligere har hatt tilsvarende mottak.
Resett har snakket med Inger-Lise Sand, som er engasjert som lokalpolitiker i Gratangen kommune. Hun skal sammen med 14 andre stille opp på enn tverrpolitisk liste foran høstens kommunevalg.
Hun er sterkt kritisk til hvordan kommuneledelsen i Gratangen har håndtert denne saken.
– Etableringen har foregått i det stille under ordfører Eva Ottesen (Ap). Det har ikke vært tatt opp, før vi kunne lese i Harstad Tidende at de ville etablere mottaket hos oss, forteller Sand.
Les også: Mottak for voldelige og truende asylsøkere etableres i Øyer uten noen form for fysisk sikring
«Ført bak lyset»
Hun reagerer også på at UDI har sagt at de har hatt en god dialog med politikerne i kommunen. Denne uttalelsen tyder på at den politiske ledelsene i lokalsamfunnet har visst om planene i lengre tid, uten å annonsere dem for innbyggerne.
– UDI sier at de har hatt en positiv dialog med politikerne, mens vi ikke har hørt noe før nylig. Vi føler oss rett og slett ført bak lyset.
Samme selskap som sist
Det er samme selskap som skal drifte mottaket denne gangen som sist, og det faller ikke i god jord hos mange i lokalmiljøet i Gratangen.
– Det har kommet beretninger om at Aleris, som drev mottaket forrige gang, ikke gjorde noen god jobb. De forholdt seg ikke til faglig kompetanse. UDI hadde ikke tillit til dem. Nå som Aleris har byttet navn til Stendi ser det ut til at dette er glemt, og de skal igjen tillates å drive et slikt mottak i vår kommune. UDI sier nå at de stoler på Stendi, men hvorfor gjorde de ikke det da det het Aleris? spør Sand.
Ikke rasisme
Hun presiserer at motstanden mot det særskilte mottaket ikke har noe med rasisme å gjøre.
– Om folkene er blå eller gule spiller ingen rolle, vi vil ikke ha opp til 11 voldelige folk i nærområdet vårt.
Det bor bare straks over 1100 personer i hele kommunen, og en del mener at bygda ikke er rustet til å håndtere at en flokk med så utagerende individer blir utplassert der. Inger-Lise Sand, som selv jobber innen psykiatrien, minner om at disse individene vil bli en tung belastning for tilbudet på et lite sted.
– Disse voldelige folkene vil belaste det allerede lille psykiatritilbudet vi har. Vi har ikke engang politi, og det tar hvertfall en time før politiet kan komme hit fra Narvik.
Utrygghet
Forrige gang Gratangen var vertsskap for utagerende og farlige asylsøkere, var det mange som følte seg utrygge. De farlige individene fikk ved flere anledninger bevege seg fritt i lokalmiljøet.
– Asylantene stoppet biler og forsøkte å ta seg inn i dem. De gikk rundt med stokker de brukte til å slå med. De gikk etter folk med hunder og slo med kjepper. UDI sier de ikke skal gå rundt alene, men forrige gang gikk de omkring fritt. Vi har jo barn som beveger seg i området, og en skiløype. Kanskje skulle man heller ha skilt dem, og plassert dem på forskjellige steder, i stedet for å plassere hele 11 stykker i en liten bygd? foreslår Sand.
Les også: Norske myndigheters virkelighetsfjerne og servile holdninger setter hele Øyer i fare
Underskriftskampanje
Motstanden mot mottaket har vokst seg sterk i kommunen. Det er opprettet en underskriftskampanje som i skrivende stund er signert av 371 personer, og Inger-Lise Sand forteller at det i en Facebook-gruppe kalt Gratangen Debattside foregår diskusjoner, med gode argumenter imot mottaket. Hun understreker igjen at motstanden ikke er rasistisk. Likevel finnes de som har antydet nettopp dette, deriblant Aps ordførerkandidat til det kommende valget i kommunen, Sverre Nordmo.
– Aps ordførerkandidat har for eksempel referert til Anders Behring Breivik i en kommentar på Facebook-gruppen, forteller Sand.
Debatt
Hun sier helt avslutningsvis at man burde ha hatt en diskusjon om dette før det ble fattet en endelig avgjørelse.
– Det er bekymringsverdig hvordan politikere trer dette ned over hodene våre. Vi skulle hatt folkemøte før dette ble avgjort. Vi føler oss ført bak lyset.
Ordfører Eva Ottesen (Ap) sier til NRK at hun har forståelse for at folk føler seg utrygge.
– Jeg har forståelse for at folk føler seg utrygge. Vi har vært kjent med noen hendelser fra forrige periode som var skremmende for folk, og nå ser jeg også at det kommer frem nye episoder som vi i kommunen ikke var kjent med.
Les også: Samlet politikerstand i Sunndal er imot mottak for farlige asylsøkere – kan bli overkjørt av UDI
Folkemøte
Onsdag klokken 16:00 skal det arrangeres det folkemøte i Gratangen om det planlagte asylmottaket.
– Utlendingsdirektoratet forstår skepsisen til at det skal etableres et mottak for utagerende asylsøkere i Gratangen, sier Belèm Birkenes, regiondirektør i UDI.
Hun bedyrer at alle forholdsregler er tatt for å unngå uønskede situasjoner.