Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP
annonse
All handel med Swedbanks aksjer er stanset på Stockholms-børsen, og administrerende direktør Birgitte Bonnesen får sparken.

Den svenske storbanken etterforskes for bedrageri og brudd på regler for innsideinformasjon, og svensk Økokrim, Ekobrottsmyndigheten (EBM), gjennomførte onsdag razzia i bankens hovedkontor utenfor Stockholm. Fra før blir banken også etterforsket for hvitvasking.

Les også: Svensk økokrim med razzia mot Swedbank

– De siste dagenes hendelser har ført til enorme påkjennelser for banken. Styret har derfor besluttet å avskjedige Birgitte Bonnesen, skriver talsmann Lars Idermark for styret i en pressemelding.

annonse

Videre i pressemeldingen får Bonnesen skryt for å ha gjort en god innsats med «å skape en ledende digital bank med fysisk nærvær». Bonnesen får en sluttpakke på 21 millioner svenske kroner, ifølge TT.

Bankens finansdirektør Anders Karlsson er blitt utnevnt som fungerende administrerende direktør.

Les også: Svensk storbank mistenkes for hvitvasking

Stanset handelen
annonse

Like før Bonnesen ble sparket, opplyste Stockholms-børsen at handel med bankens aksjer var stanset.

Onsdag kom det også fram at de viktigste eierne av banken ikke vil gi bankens styre ansvarsfrihet, og dermed heller ikke Bonnesen. Påtalemyndigheten har imidlertid ikke navngitt noen enkeltpersoner i etterforskningen av anklagene om bedrageri og innsidehandel, så flere enn Bonnesen kan være i søkelyset for etterforskningen.

Det ble først opplyst at Swedbank etterforskes for brudd på innsidereglene. Konkret er banken mistenkt for å ha informert utvalgte eiere før anklager om hvitvasking ble offentlig kjent.

Onsdag kveld utvidet EBM etterforskningen til også å omfatte grovt bedrageri.

Ny etterforskning

I februar i år avslørte kringkasteren SVTs «Uppdrag granskning» mistanker om hvitvasking gjennom Swedbank. Saken omfatter mistenkelige pengeoverføringer verdt tilsvarende 40 milliarder svenske kroner.

annonse

Det er Finansinspektionen (FI) i Sverige som etterforsker mistanken om hvitvasking. Det er imidlertid ikke denne delen av saken som ligger bak onsdagens aksjon.

Samtidig som Swedbank mistenkes for både bedrageri og for hvitvasking, er en tredje mistanke nå rettet mot konsernet.

Ifølge SVT har det amerikanske finanstilsynet Department of Financial Services (DFS) startet etterforskning av Swedbank fordi banken unnlot å varsle amerikanske myndigheter om kunder med forbindelser til advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama, firmaet som står sentralt i den såkalte Panama Papers-saken.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse