Sjefredaktør Gard Steiro under presentasjon av VGs egen evaluering av avisas dekning av den såkalte Giske-videosaken. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Den nye evalueringsrapporten fra VG fremstår som nok et overgrep mot den unge kvinnen på videoen med Giske.

Onsdag lanserte VG sin egen evaluering av hvordan avisen sørget for at Giske ikke ble valgt inn i styret til Trøndelag Arbeiderparti, ved å fabrikkere et sitat om Giskes opptreden på dansegulvet på Bar Vulkan.

VG har fått ros fra flere for å være åpne.

annonse

Men i sin egen evalueringsrapport har de droppet kildevernet. I et intervju med Medier24 sier journalisten som fabrikkerte sitatet fra Sofie som ble filmet med Giske, at samtalen med henne var en “off the record”-samtale.

Likevel gjengir rapporten detaljert hva hun skal ha sagt til Skarvøy, og Skarvøy bruker nå dette mot henne. Det fremgår ikke noe sted i rapporten at hun har samtykket til dette eller er enig i VGs fremstilling.

Erling Borgen slår dette tydelig fast i Medier24:

– I mitt journalistiske arbeid har jeg utallige ganger inngått avtaler om off-the-record samtaler. Det er bakgrunns-samtaler vi journalister ofte gjennomfører for å få økt innsikt og mer informasjon om saker vi jobber med. Jeg ville aldri drømme om å offentliggjøre eller gjengi utdrag fra slike samtaler. Men Skarvøy og VG refererer nå åpent og fritt fra denne off-the-record-samtalen. Det er uhørt og et klart brudd på presseetikk og på kildevernet. Slik prøver man dessverre å redde sitt journalistiske rykte.

VG og Gard Steiro vet nok godt hva de gjør. Ved å la Skarvøy stå fram og legge skylden på den unge kvinnen, fjerner han oppmerksomhet rundt seg selv. Det var bildene av Skarvøy folk fikk se på Dagsrevyen, ikke en svettende Steiro som satt stram og tilgjort mens hans nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken leste opp de grove presseetiske bruddene han hadde gjort seg skyldig i.

annonse

Det er godt spilt. Om Steiro må slutte i VG, har han en lysende fremtid i kommunikasjonsbransjen. At han trekker de etablerte mediene ned i søla er kanskje heller ikke noe å gråte over.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon