Jo Biden taler på Biden Courage Awards tirsdag 26. mars, blant temaene var "den hvite manns kultur". (AP Photo/Frank Franklin II)
annonse
annonse

Tidligere visepresident Joe Biden fordømte den hvite manns kultur i en tale i New York nylig, og han fant også rom for selvkritikk. 

I talen påtok Biden seg ansvar for det han anser for å være dårlig behandling av en person som meldte ifra om seksuell trakassering. Dette rapporterer The Guardian.

Han beveget seg nesten tretti år tilbake i tid, og beklaget sin rolle i høringen i forbindelse med at Clarence Thomas skulle bekreftes som nytt medlem av Høyesterett. I den forbindelse dukket det opp anklager om seksuell trakassering, og det var en tidligere underordnet av Thomas, Anita Hill, som sto bak anklagene.

annonse

Anita Hill var mørk i huden, og Biden beklager i dag at hun måtte stå foran «en gjeng hvite menn»:

– Den dag i dag angrer jeg på at jeg ikke fant en måte å gi henne den type høring hun fortjente, sa Biden, noe som lignet på kommentarer han kom med etter anklagene mot og høringene i forbindelse med Brett Kavanaugh og hans utnevnelse.

Det skal nevnes at også den anklagede Clarence Thomas var mørk i huden.

Krever endring i kultur

annonse

Biden, som liker å skryte av sine røtter fra den hvite arbeiderklassen, fortsatte med å kreve «en endring i kulturen» som går århundrer tilbake i tid, og er sterkt preget av vold mot kvinner:

– Det er en engelsk juridisk tradisjonell kultur, den hvite manns kultur. Det må bli en forandring, sa Biden.

Noen spekulerer i om Joe Biden vil forsøke å bli Demokratenes kandidat ved neste presidentvalg. Det er ikke første gangen han prøver, langt ifra. Han har av enkelte kommentatorer, som for eksempel Mark Steyn, fått et slags rykte som «den evige kandidat». Han forsøkte seg i nominasjonsprosessen både i 1988 og 2008 uten særlig hell.

Ifølge The Guardian vil Biden møte på to hovedutfordringer hvis han stiller: For det første hans høye alder, han er 76 år gammel. Og for det andre: hans «hvithet», som ses på som en svakhet i et felt som ventes å være mangfoldig med tanke på kjønn, rase og etnisitet.

Les også: Nesten ikke til å tro: Slik bør du ikke lansere deg som presidentkandidat

annonse

B-laget

Mangfoldet har ennå ikke manifistert seg. Også Beto O`Rourke, som nylig annonserte sitt kanditatur, har blitt møtt med anklager om å flyte på «hvite privilegier». Sammen med Bernie Sanders danner disse et «B-lag», selv om The Guardian spekulerer i om det kanskje må en «hvit heteroseksuell mann» til for å slå Trump.

Det er vanskelig å få tak i hvilken politikk Beto og Biden står for. Hittil har det vært mye slagord og lite innhold. Hjemmesiden til Beto inneholder ingen politiske løfter annet enn slagord som We`re all in this together og Beto for America – som på spansk merkelig nok oversettes til «Beto para todos».

Bernie Sanders vet vi litt mer om, siden han er en mer politisk kandidat, nokså langt ute på venstresiden. Dessuten har mange ham friskt i minne etter forrige valgkamp.

 

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon