Streikende skoleelever med paroler utenfor Stortinget. Foto: Tom Hansen / NTB scanpix

MDG vil følge opp kravene fra klimastreikende ungdom om å få slutt på nye oljefelter, 65 prosent utslippskutt og 65 milliarder til klimafinansiering i u-land.

annonse

Talsperson i Miljøpartiet De Grønne (MDG) Arild Hermstad sier til VG at det er viktig at kravene stemmes over i Stortinget og at partiene må ta stilling til dem.

Han mener at en avstemning om forslaget vil vise hvilke partier som tar kravene seriøst.

– Vi vil legge fram et representantforslag der vi rett og slett ber regjeringen oppfylle de tre kravene de klimastreikende unge fremmet. Hensikten er å få det behandlet raskt. Det er tre veldig konkrete krav, og det bør de få svar på så snart som mulig, sier Hermstad til avisen.

Tydelige krav

De unges klimakrav ble overlevert klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) foran Stortinget i forbindelse med den nasjonale skolestreiken for klima den 22. mars.

Kravene fra ungdommen er tydelige, og innebærer å kutte 65 prosent av norske utslipp innen 2030, 65 milliarder kroner årlig til klimafinansiering i u-land og ingen flere oljelisenser.

– Vi vil følge opp klimastreikernes krav om å få slutt på nye oljefelter, redusere norske klimagassutslipp med 65 prosent innen 2030, og gi 65 milliarder kroner årlig til klimafinansiering i u-land allerede i neste statsbudsjett, sier Hermstad til NTB.

– Fra før har vi foreslått å gi 37 milliarder kroner i bistand til klimatiltak i utviklingsland, noe som tilsvarer én prosent av nasjonalinntekten. Med dette forslaget foreslår vi å gi nærmere to prosent av nasjonalinntekten i klimabistand.

«Ungdommens klimatoppmøte»

Ungdom har over hele landet streiket med krav om en mer offensiv klimapolitikk, noe som har ført til at regjeringen ifølge Aftenposten vil arrangere «Ungdommens klimatoppmøte».

I et innlegg i samme avis , er nestleder i Natur og Ungdom Haldis Tjeldflaat Helle tydelig på at unge trenger å bli tatt på alvor framfor å bli hyllet for sitt engasjement i møter.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.