Israelske soldater og palestinske demonstranter ved grensegjerdet mellom Israel og Gazastripen sist lørdag. Foto: Tsafrir Abayov / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Titusener demonstrerer på Gazastripen nær grensa mot Israel lørdag. Tre unge demonstranter er drept og over 300 såret av skudd og tåregass fra israelsk side.

Minst 40.000 demonstranter har samlet seg på flere steder nær grensa mellom Gazastripen og Israel, ifølge den israelske hæren.

Palestinske frivillige med gule vester forsøker å hindre at demonstrantene kommer for nær grensegjerdet. En del har likevel nærmet seg gjerdet, hvor israelske soldater svarer med tåregass, gummikuler og skarpe skudd.

annonse

Grupper av demonstranter har tent på bildekk og kastet stein mot de israelske soldatene.

– Vi vil gå mot grensa selv om vi dør, sa Yusef Ziyada (21) til nyhetsbyrået AFP på formiddagen.

Så langt er det meldt om at tre demonstranter er døde. Helsemyndighetene på Gaza-stripen opplyser sent lørdag ettermiddag at en 17-åring er død av et skudd i brystet, etter tidligere meldinger om at en 20-åring og en annen 17-åring hadde mistet livet.

Kildene i Gaza setter tallet på skadde til minst 316. Av dem skal 64 ha skuddskader.

annonse
Årsmarkering

En av de tre døde skal ha blitt truffet av splinter fra en israelsk stridsvogngranat mens han deltok i en mindre protest i forkant av lørdagens store demonstrasjon.

Hæren i Israel hevder at en av deres stridsvogner beskjøt en militær Hamas-stilling fredag kveld etter at eksplosiver ble kastet mot grensegjerdet.

Den store demonstrasjonen lørdag markerer at ett år er gått siden palestinere begynte ukentlige protester nær grensegjerdet. Demonstrantene har krevd slutt på blokaden av Gazastripen og fastholdt palestineres rett til å vende tilbake til områder i Israel som familiene deres i sin tid ble fordrevet fra.

Hamas-oppfordring

Islamistbevegelsen Hamas, som kontrollerer Gazastripen, har bedt om at én million mennesker må delta i lørdagens massemarkering.

Moskeer i Gaza by har brukt høyttalere til å oppfordre folk til å demonstrere.

annonse

I løpet av ett år med ukentlige protester skal over 200 palestinere har blitt drept av israelske styrker nær grensegjerdet. Én israelsk soldat er også blitt drept.

Årsdagen for de ukentlige protestene sammenfaller med markeringen av datoen da seks israelske arabere ble drept av israelske soldater i 1976. Også i Israel og flere europeiske land holder palestinere demonstrasjoner lørdag.

Lørdagens demonstrasjon ved grensen mellom Gaza og Israel ble fulgt av et rakettangrep fra Gaza og granatild fra israelske stridsvogner mot Hamas-posisjoner. Fire personer ble drept i forbindelse med demonstrasjonen, men det skal ikke være personskader etter de to siste hendelsene. Foto: Adel Hana / AP / NTB scanpix

Raketter fra Gaza mot Israel – stridsvogner satt inn mot Hamas

Fem raketter ble natt til søndag skutt inn over Israel fra Gaza. Den israelske hæren beskjøt deretter Hamas-stillinger. Det er ikke meldt om personskader.

Rakettene som ble skutt inn over det sørlige Israel natt til søndag landet i åpent lende, opplyser det israelske forsvaret. Ingen har så langt tatt på seg ansvar for angrepet, som kom etter at fire unge palestinere ble drept da de demonstrerte nær grensen mellom Israel og den palestinske enklaven.

Titusener deltok i demonstrasjonen, og over 300 ble skadd av skudd og tåregass fra israelsk side, ifølge kilder i Gaza. Islamistbevegelsen Hamas, som kontrollerer Gazastripen, ba i forkant om at én million mennesker måtte delta i lørdagens massemarkering. Den israelske hæren anslår at rundt 40.000 møtte opp.

Ingen personer kom til skade i det nattlige rakettangrepet. Ifølge det israelske forsvaret var det heller ingen personskader da stridsvogner fra Israel skjøt mot Hamas-posisjoner på Gazastripen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

annonse

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon