Den årlige kriseøvelsen Øvelse Nord skal trene på en stor skipsulykke når den arrangeres i flere kommuner i Nordland 25. april i år. Ifølge arrangøren var redningsaksjonen for Viking Sky en påminner om hvor viktig det er å øve på beredskap og redning langs kysten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

En stor skipsulykke er scenarioet når den årlige kriseøvelsen Øvelse Nord går av stabelen i Nordland i slutten av april.

– Redningsoperasjonen for Viking Sky bekrefter hvor viktig det er å øve beredskap og redning langs kysten og til havs i stor skala, sier Erlend Hagenes, sjef for Øvelse Nord 2019.

Han har likevel lite å utsette på redningsaksjonen rundt cruiseskipet Viking Sky. Evakueringsmodellen som ble brukt, ble nemlig utviklet av Øvelse Nord i 2016. Den samme modellen kommer til å bli brukt i årets øvelser.

annonse

–Aksjonen for å redde passasjerer og mannskap fra cruiseskipet i Hustadvika kunne ikke vært bedre gjennomført, gitt antallet operative helikopter til rådighet og været, sier Hagenes.

Årets øvelse vil omfatte rundt 1.500 personer og engasjere fem skip, flere helikoptre og militært og sivilt materiell for 4,5 milliarder kroner. Fartøysjef og mannskapet på ett av helikoptrene som ble brukt under redningsoperasjonen for Viking Sky, er blant dem som deltar under årets kriseøvelse.

Øvelse Nord er landets største sivile og militære krise- og beredskapsøvelse. Den er samtidig verdens største kriseøvelse i regi av et universitet. Kriseøvelsen veksler mellom å trene på antiterror og store redningsoperasjoner. Øvelsen arrangeres 25. april i Bodø, Gildeskål og Fauske i Nordland.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon