Illustrasjonbilde. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Israel letter på restriksjonene mot fiskere ved Gazastripen og vil tillate dem å dra inntil 15 nautiske mil ut i Middelhavet.

Avgjørelsen kommer etter at Hamas, islamistbevegelsen som kontrollerer Gaza, har hatt Egypt-ledede samtaler med Israel om å lette deler av blokaden for å skape ro.

Israel har ikke kommentert forhandlingene, men det er kjent at statsminister Benjamin Netanyahu ønsker å unngå en eskalering av konflikter på Gazastripen før det israelske valget 9. april.

annonse

– Fiskesonen på Gazastripen har blitt utvidet til et maksimum på 15 nautiske mil (28 kilometer), skriver det israelske forsvarsdepartementet.

Det er uklart nøyaktig i hvilke områder utvidelsen i fiskesonen gjelder.

15 nautiske mil er den største distansen som er tillatt av Israel på flere år, som har kjempet tre kriger med militante palestinere i enklaven og har blokkert den i mer enn et tiår.

Miriam Marmur, talsperson for Gisha, en uavhengig organisasjon som overvåker restriksjoner på Gazastripen, har imidlertid bemerket at utvidelsen ligger under de 20 nautiske milene det ble enighet om i Oslo-avtalen fra 1993-tallet.

annonse

Ifølge Gisha har håndhevelsen av fiskesonen også tidligere ført til at israelske soldater har avfyrt skudd mot palestinske fiskere.

– Håndhevelsen av en slik komplisert avgrensning av ulike tillatte avstander vil høyst sannsynlig true fiskernes liv og utstyr, skriver organisasjonen.

Avstanden i fiskesonen har variert de siste årene fra 3 nautiske mil, og opp til 12 i visse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon