Harry Potter-bøkene om hekser og trollmenn er enormt populære, men enkelte er redd de bærer med seg onde krefter. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

En gruppe katolske prester i Polen har brent bøker de mener er vanhellige, deriblant J.K. Rowlings Harry Potter-serie.

annonse

Bilder av den offentlige bokbrenningen utenfor ei kirke i Gdansk søndag ble publisert på Facebook sammen med bibelsitater fra Det gamle testamente.

Troende formanes til å brenne «avgudsbilder». På bålet er det blant annet også kastet en afrikansk tremaske, små elefantfigurer, en bok fra Twilight-serien og en Hello Kitty-paraply, viser bildene.

De ble publisert på en Facebook-side drevet av en katolsk stiftelse som blant annet misjonerer gjennom tekstmeldinger.

Bildene har gått viralt og vakt kraftige reaksjoner, blant annet påpekes det i kommentarfeltet at bokbrenning pågikk i Nazi-Tyskland før andre verdenskrig.

Jan Kucharski, en av prestene i menigheten som fyrte opp bokbålet, forteller til polske medier mandag at de brente gjenstander med «bånd til magi og det okkulte». Medlemmer av menigheten tok dem med seg som en del av vårrengjøringen, ifølge presten, som for øvrig er oppført som eksorsist på bispedømmet i Gdansks offisielle nettside.

Bispedømmet erkjenner at bokbrenningen fant sted, men vil ikke kommentere saken overfor nyhetsbyrået AFP mandag.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.