Skjermdumt Telia
annonse
annonse

Budskapet til reklamen er: Vi lager ikke en løsning for alle – men smarte løsninger for mange: vær trygg, fri og deg selv».

Men mange med muslimsk bakgrunn tolker reklamen på en islamofobisk og rasistisk måte.

Telia hadde nylig en kort reklame som skulle signalisere frihet. I starten av reklamen ser vi en jente som tar av seg hijaben. Hun viser antydning til et lite smil samtidig som hun tar av seg hijaben. På den andre siden kan vi se en lettkledd jente som forsiktig ikler seg hijaben uten noe antydning til smil. Det er denne tolkningen mange med muslimsk bakgrunn tolker som respektløs og islamofobisk.

annonse

En kilde jeg har snakket med informerer om at mange mobiliseres nå for å si opp sitt abonnement hos Telia. Flere ungdommer med minoritetsbakgrunn har dette presset over seg i disse dager. En kraftig mobilisering blant innvandrere er vanlig, men dette fører ofte til en forsterkning av misforståelser som kunne blitt unngått om de involverte klarte å løsrive seg fra klanmentalitet.

Under reklamen kommer det en del oppsigelser også beskyldninger om rasisme. En av dem går ut på at kundeservice kun svarer folk med etnisk norske navn fordi de er rasistiske.

annonse

I en samtale med Telia -Kundeservice hevder kundebehandleren at kritikerne har misforstått stort sett hele budskapet med reklamen. Da jeg spør hvilken spesifikk aspekt de har misforstått, svarer han følgende: De har misforstått hva reklamen forsøker å si. Den sier direkte at ingen jenter skal oppleve rasisme eller diskriminering ved å velge hijab. Heller ikke når de velger å ta den av seg. Vi prøver å vise at det går an å bruke hijab uten å bli dømt. Også når det gjelder det å ta den av seg.

Blir ordet rasisme misbrukt, syns du?

-Ja det syns jeg, svarer kundebehandleren.

Telia har tatt en sjanse på denne reklamen. Den er en smule politisk ukorrekt og det er godt å se at noen våger. Det triste her er at de mottar stygge beskyldninger og kritikk istedenfor ros og oppmuntring. De samme som mener at dette er rasistisk og diskriminerende, er nøyaktig de samme som mener at hijab er valgfritt. De demonstrerer et ekkelt og absurd budskap.

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon