Statsminister Theresa May under en pressekonferanse tirsdag hvor hun kunngjorde at det skal holdes samtaler på tvers av partilinjene for å formulere en brexitavtale. Foto: AP / NTB scanpix

Britenes statsminister Theresa May vil be EU om ny brexit-utsettelse. Eksperter tror May endelig har skjønt at hennes egen brexitavtale ikke er god nok.

Samtidig som May skal be om nok et brexit-utsettelse, har hun bedt opposisjonsleder Jeremy Corbyn om hjelp til å løse krisen.

– Hun aksepterer for første gang at hennes egen avtale i nåværende form ikke har noen realistisk sjanse for å bli godkjent i Underhuset, sier Nicholas Aylott, dosent i statsvitenskap ved Södertörns høgskole og ekspert på britisk politikk, til nyhetsbyrået TT.

EU-professor Marlene Wind ved Københavns Universitet sier til nyhetsbyrået Ritzau at det er tydelig at May forsøker å forhindre en hard brexit og heller prøve å få til en mykere brexit. Wind sier det å be Corbyn om hjelp er et forsøk på kompromiss.

Tusenkronersspørsmålet

Det store spørsmålet er fortsatt hva slags endringer som skal til for å få et ja i Underhuset, som er svært polarisert.

– Det er ikke helt utenkelig at et kompromiss kan inngås mellom May og Corbyn, kanskje noe som innebærer tollunionen og det indre markedet, sier Aylott. Han tror imidlertid at det er mer sannsynlig at regjeringen holder sine egne veiledende avstemninger for å finne fram til endringer.

Wind ved Københavns Universitet tviler på at May og Corbyn nå fram til en enighet.

– Som utenforstående kan man spørre seg hvordan de skal lykkes nå, når de ikke har lyktes i løpet av de to årene forhandlingene har pågått.

Tror folk er lurt

Tidligere utenriksminister Boris Johnson tror Mays nye plan vil sikre Brussel mer makt. Han sier også at han er «veldig skuffet» over at Corbyn er gitt en nøkkelrolle i brexitprosessen.

– Jeg tror folk vil føle seg lurt, sier Johnson.

Etter sju timer langt krisemøte i regjeringen tirsdag, kom de fram til at det må holdes samtaler på tvers av partilinjene for å formulere en avtale.

Blir regjeringen og opposisjonen enige, kan en avtale legges fram i Underhuset til votering. Hvis de ikke blir enige om noen avtale, vil regjeringen foreslå en rekke valg som parlamentsmedlemmene skal stemme over.

Sier Underhuset ja til en avtale, vil May presentere lovendringer for å implementere utmeldingsavtalen. Dette må gjøres innen 22. mai for å sikre at Storbritannia ikke må delta i valg på nytt i EU-parlamentet.