Svensk politi har en ekstremt tøff hverdag. Illustrasjonsbilde. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB scanpix
annonse
annonse

– Kriminologer og venstredebattanter kommer til å protestere. Men det bryr jeg meg ikke spesielt mye om, da jeg i første hånd tenker på ofrene, og mindre på hva som er best for gjerningsmannen.

Slik innleder politimannen Fredrik Marklund et debattinnlegg i Expressen. Han krever samtidig «reelle forandringer i lovstiftningen».

Marklund maler et bilde som etterhvert har blitt velkjent: Håndgranater kastes, rene henrettelser foregår på offentlige steder, mennesker tortureres. En form for kriminalitet som tidligere var knyttet til krigssoner eller stater med store narkokarteller er nå dagligdags i Sverige.

annonse

De kriminelle må sperres inne

Marklund lever som politi i Stockholm midt i denne verdenen. Han har skrevet om situasjonen tidligere, men ingenting skjer. Han skriver:

– Jeg forstår at det er en kompleks problematikk uten en enkel løsning. Men vi må starte et sted, og etter min mening er den eneste måten å stoppe «blødningen» på å sperre inne avskummet som står bak disse grusomhetene. Deretter kan andre tiltak diskuteres.

annonse

Marklund avviser kriminologenes mantra om at strenge straffer ikke fører til redusert kriminalitet: For det første er forskningen uklar på området, og det finnes forskning som viser det motsatte av det kriminologene påstår.

Og minst like viktig: En person som sitter i fengsel begår ikke ny kriminalitet i svenske gater. Dette i seg selv er et tilstrekkelig argument for lange fengselsstraffer.

Les også: Antall anmeldte voldtekter i Sverige økte med åtte prosent i fjor

Nye lover

Marklund har noen enkle, konkrete forslag til lovendringer som kan bedre situasjonen. Han foreslår å fjerne aldersrabatten for kriminelle mellom 18 og 21 år. Når man er 18 år kan man stemme ved valg, drikke alkohol, kjøre bil etc. Da burde man også forventes å respektere svensk lov.

Man må også fjerne den såkalte mengderabatten, at de som begår flere kriminelle handlinger får straffen redusert for de enkelte lovbruddene. Som Marklund sier:

annonse

– Jeg ser helt enkelt ingen grunn til at en seriekriminell voldsforbryter skal få redusert straffen sin.

Han argumenterer dessuten for å bruke mer ubetinget fengselsstraff, fjerne automatikken i 2/3-dels regelen (at man bare soner 2/3-deler av tilmålt straff) samt at man øker muligheten for sanksjoner mot kriminelle under 18 år.

Ingen tro på politikerne

Marklund har liten tro på at det vil bli mulig å oppnå noen politisk enighet om slike tiltak i Riksdagen. De klarer jo ikke å bli enige om hvordan man skal ta imot hjemvendte IS-terrorister: Skal man ønske de velkommen med fengselsstraff eller med bolig, jobb og gratis førerkort?

Den frustrerte politimannen avslutter:

– Men tillat meg å drømme at i hvert fall majoriteten i Riksdagen snart innser at det kreves reelle reformer for å oppnå fremgang i dette spørsmålet.

En kort video om BRÅs studie om gjengkriminalitet:

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon