Illustrasjonsbilde. REUTERS/Goran Tomasevic

I et nytt lovforslag fra den tyske regjeringen foreslås det at IS-krigere med dobbelt statsborgerskap skal bli fratatt sitt tyske statsborgerskap.

annonse

– Dette vil først og fremst påvirke IS-tilhengere som planlegger å reise til IS-regioner, sier talsmann for den tyske regjeringen Steffen Seibert.

annonse

Den nye loven vil ikke få tilbakevirkende kraft og vil ikke gjelde mindreårige. Dermed vil en mulig lovendring ikke påvirke dem som i dag sitter i fangenskap i Syria.

Rundt en tredel av tyskerne som har sluttet seg til IS har dobbelt statsborgerskap. De som bare er tyske borgere, har rett til å vende hjem i henhold til den tyske grunnloven.

Den tyske regjeringen sier at intensjonen med lovforslaget ikke er å gjøre mennesker statsløse. Tidligere har den tyske regjeringen sagt at IS-krigere med dobbelt statsborgerskap ikke trenger å frykte for å miste sitt tyske statsborgerskap.

annonse
annonse

Både Storbritannia og Østerrike har lenge hatt en lignende lovgiving, som det som nå er foreslått i Tyskland. I forrige uke ble det klart at også den danske regjeringen vil gjøre det enklere å frata statsborgerskapet fra danske IS-krigere og deres barn med dobbelt statsborgerskap.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.