Bistandsminister Dag-Inge Ulstein (KrF). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) var unnvikende da han ble spurt om han fordømmer USAs nye kutt i støtte til organisasjoner som gir abortveiledning.

Ulstein debuterte onsdag i den muntlige spørretimen på Stortinget. Der ble han konfrontert med at USAs president Donald Trump nylig varslet ytterligere innstramninger i støtte til bistandsorganisasjoner som gir abortveiledning eller samarbeider med slike organisasjoner.

Den nye utvidelsen i den amerikanske såkalte «global gag rule» (ofte oversatt til «munnkurv-regelen» på norsk, red.anm.) innebærer at også organisasjoner som driver med noe form for samarbeid med organisasjoner som driver abortveiledning, vil få støtten kuttet. Aps stortingsrepresentant og leder av utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt, ville vite hvorfor bistandsministeren ikke har uttalt seg om endringene og om hva han mener om dem.

annonse

Ulstein svarte med å vise til at regjeringen har økt støtten til organisasjoner som driver med reproduktiv helse for å kompensere for de amerikanske kuttene.

– Ikke beroliget

Huitfeldt var ikke fornøyd med svaret. Hun gjentok spørsmålet om hvorfor ikke Ulstein har uttalt seg om innstramningene og spurte hva han mener om «global gag rule».

– Det har vært flere anledninger hvor vi både har uttalt oss og kommunisert rundt det som har vært regjeringens politikk. Jeg tror noe av det viktige arbeidet som er gjort både på utdanning, seksualundervisning og andre deler av de rettighetene som har vært der, har vært viktig for oss både i møter med myndigheter ute, og vi ser det i prioriteringene til regjeringen, svarte Ulstein.

annonse

Aps Marianne Marthinsen tok over stafettpinnen:

– Jeg blir ikke helt beroliget av de svarene vi får. Det vi vil ha svar på, er hvor utviklingsministerens stemme er når kvinners reproduktive helse og rettigheter angripes så fundamentalt som vi har sett i det siste. Så vi prøver igjen: Kan statsråden klart og tydelig fordømme «global gag rule», og da i særdeleshet den siste utvidelsen, spurte Marthinsen.

Etterlyste fordømmelse

Ulstein valgte å ikke svare direkte på spørsmålet.

– Det er slik at regjeringen har jobbet veldig bredt og hardt for å fremme kvinners rettigheter, blant annet med She decides-initiativet, som vi har støttet helt fra begynnelsen av, uttalte Ulstein.

She decides-initiativet ble startet i 2017, som et globalt initiativ for å styrke bistand til kvinne- og mødrehelse etter at USA annonserte kutt til slike organisasjoner.

– Vi kommer til å fortsette det viktige arbeidet for å fremme kvinners rettigheter, og det vil være noe av det aller viktigste jeg gjør som bistands- og utviklingsministeren, la Ulstein til.

– Vi får altså ikke noen tydelig fordømmelse her, oppsummerte Marthinsen.

Støtter ikke «gag rule»

Til NTB etter spørretimen understreker Ulstein at han og regjeringen ikke støtter USAs «gag rule».

annonse

– Hvis jeg var utydelig i salen, så kan jeg bekrefte at jeg ikke støtter dette. Det kan jo i verste fall føre til store bistandskutt. Det rammer viktig prevensjonsarbeid, kampen mot utrygge og dødelige aborter og også arbeidet mot malaria og en rekke andre sykdommer, sier Ulstein til NTB.

– Men vi du fordømme det?

– Jeg mener regjeringen viser veldig tydelig vår holdning ved å øke støtten til dette arbeidet. Vi gir nå 1,5 milliarder kroner til arbeidet med seksuell og reproduktiv helse, og vi er nå største bidragsyter til FNs befolkningsfond, påpeker Ulstein.

Fakta om bistand fra USA og abort

* Ronald Reagan innførte i 1984 et forbud mot at bistandspenger gis til organisasjoner som tilbyr eller gir informasjon om abort, eller arbeider politisk for å endre abortlovgivning. Denne bestemmelsen omtales som Mexico City-regelen eller munnkurv-regelen («Global Gag Rule»).

* Regelen har siden blitt henholdsvis fjernet av demokratiske presidenter og gjeninnført av republikanske presidenter, slik Donald Trump gjorde i 2017.

* Dette rammer internasjonale hjelpeorganisasjoner som driver helseklinikker for kvinner og jenter og informasjonsarbeid om reproduktiv helse.

* Forrige uke varslet Trump-administrasjonen at den vil utvide «munnkurv-reglen» til ikke bare å gjelde organisasjoner som er direkte involvert i abortarbeid, men også organisasjoner som støtter eller finansierer organisasjoner som jobber for abort. Tidligere i år ble det også kjent at USA vil kutte støtte til helsetilbud som også utfører aborter.

* FNs befolkningsfond (UNFPA) mistet i 2017 amerikansk finansiering på grunn av forbudet mot støtte til organisasjoner som ansees å bidra til abort eller sterilisering med tvang.

* Siden Trump gjeninnførte «Global Gag Rule» i 2017 har helsearbeidere i utviklingsland rapportert om drastisk nedgang i tilgjengeligheten av prevensjon, seksualundervisning for ungdom og støtte til familieplanlegging, skriver Agenda Magasin.

* Norge og en rekke andre land har gått sammen for å kompensere for USAs abortkutt, blant annet gjennom initiativet She Decides.

annonse

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon