Hundrevis av venezuelanere desperate etter mat og helsetjenester stormet den colombianske grensen tirsdag. Colombia advarer Russland mot å blande seg.
Venezuelanere ødela sperringer satt opp av landets militære på grensen og klatret over konteinere som er blitt brukt for å sperre Simon Bolivar-broen over til nabolandet, ifølge Colombias migrasjonsmyndigheter.
– Situasjonen er veldig vanskelig. Vi sulter, vi har ikke strøm og ikke vann. Vi er desperate etter å få mat i Colombia, sier en av venezuelanerne til avisen El Tiempo.
Mange venezuelanere har også krysset grensa hvor det ikke er offisielle grenseoverganger, blant annet over elven Táchira.
Venezuela stengte grensene etter ordre fra president Nicolás Maduro i februar for å hindre at nødhjelp kom inn i landet, som var bestilt av opposisjonsleder Juan Guaidó.
Christian Krüger Sarmiento, leder for Colombias migrasjonsmyndigheter, anklager Maduro for å overse den illegale innvandringen og sette innvandrernes liv i fare ved å blokkere grensene.
– Det er ikke mulig å stoppe folk som er sultne, som dør av medisinmangel og som har smerter på grunn av at staten ikke gir dem grunnleggende offentlige tjenester, sier Krüger Sarmiento.
Rundt 1.000 avhoppere fra den venezuelanske sikkerhetsstyrken har også flyktet til Colombia. De spilte en viktig rolle i den internasjonale kampanjen for å støtte Guaidó på vegne av USA. Flertallet av dem var tilhengere av Maduro tidligere.
I slutten av mars landet to russiske militærfly i Venezuela med rundt 100 soldater og 35 tonn utstyr. Ifølge det statlige nyhetsbyrået Sputnik er de der for å oppfylle «tekniske, militære kontrakter».
I en uttalelse sier Colombias utenriksminister Carlos Holmes Trujillo at regjeringen advarer om at enhver militær støtte til regimet i Caracas ville true fred i hele regionen.
Han sier videre i en uttalelse at en demokratisk overgang i Venezuela må «utføres av venezuelanerne selv, uten bruk av makt».
– Enhver militær utplassering eller plutselige angrep til støtte for Nicolás Maduros regime setter den demokratiske overgangen i fare og utgjør en trussel mot fred, sikkerhet og stabilitet i regionen, sier han.
I uttalelsen sier Trujillo videre at han oppfordrer FN til en politisk fredsprosess i Venezuela og til å forhindre utenlandsk militærintervensjon i det kriserammede landet i Sør-Amerika.
Guaidó har blitt fratatt immuniteten
Venezuelas opposisjonsleder Juan Guaidó har blitt fratatt immuniteten sin som leder av landets nasjonalforsamling. Han kan dermed bli straffeforfulgt.
Lederen for den Maduro-vennlige grunnlovsforsamlingen, Diosdado Cabello, sier de enstemmig har vedtatt tirsdag at landets høyesterett kan straffeforfølge Juan Guaidó.
Guaidó avviser grunnlovsforsamlingens beslutning.
– Folket er fast bestemt, og ingenting kommer til å stoppe oss. Det er ingen vei tilbake i denne prosessen, sier Guaidó tirsdag kveld.
Beslutningen til grunnlovsforsamlingen kommer dagen etter at Venezuelas høyesterett ba politikere om å frata Guaidó immuniteten.
Høyesterettsdommer Maikel Moreno mener Guaidó bør bli straffeforfulgt fordi han brøt utreiseforbudet han ble ilagt i forkant av hans besøk til andre latinamerikanske land i februar og mars.
Guaidó anklages av Nicolás Maduros regjering for å oppfordre til vold i demonstrasjonene i gatene, samt å motta ulovlig bistand fra utlandet.
Mandag sa opposisjonslederen, som erklærte seg selv som president i januar, at høyesteretts avgjørelse er ulovlig og fortsatte mandag med sine oppfordringer til Maduro om å trekke seg som president.
Den politiske situasjonen i landet er svært spent, og Guaidó kjemper om å få avsatt Maduro, noe Maduro overhodet ikke vil. Samtidig er den økonomiske situasjonen i landet svært dårlig, og det har vært en rekke strømbrudd, noe som har ført til vannmangel.