Dersom Ap gjør om oljekompromisset, vil de ikke bare bryte et løfte overfor velgerne, men også markere et brudd med tradisjonen som industriparti, mener Frp.
Aps landsmøte åpner torsdag og der ønsker AUF å gjøre om på kompromisset fra 2017 som delvis åpner for oljevirksomhet i de sårbare områdene Lofoten, Vesterålen og Senja. 10 av 15 fylkeslag ønsker å gjøre om på vedtaket, og vil også verne de sørlige delene av Lofoten mot konsekvensutredning.
Nå går Frps energipolitiske talsmann Terje Halleland ut med en advarsel:
– Et brudd med kompromisset fra 2017 vil ikke bare fremstå som et løftebrudd overfor velgerne, det markerer også et brudd med Arbeiderpartiets tradisjon som et industriparti, sier han til NTB.
Han mener Ap ønsker å gjøre seg lekker for velgerne i Oslo på bekostning av oljenæringen, og viser til at Aps energipolitiske talsmann Espen Barth Eide har åpnet for diskusjon om leterefusjonsordningen.
– Det ser ut til at det er viktigere for ham å tekke AUF og egne velgere i Oslo, enn det er å støtte industriarbeideren på Vestlandet, mener Halleland.
Han påpeker at Finansdepartementet har regnet på kostnadene ved en umiddelbar stenging av oljeindustrien, og konkludere med 6.000 milliarder kroner i tapte inntekter, og anslagsvis sterk nedgang i sysselsettingen i Norge.
– Har oljemotstanderne i partiet en plan for hvordan vi skal finansiere den videre driften av velferdssamfunnet uten disse inntektene, og hva skal vi gjøre med arbeidsledigheten som vil følge? spør han.
Partileder Jonas Gahr Støres har understreket at oljeindustrien skal «utvikles, ikke avvikles» og har også sagt at vedtaket fra 2017 bør stå ut stortingsperioden.
Men nå har også Aps sentralstyremedlem Else May Botten fra Møre og Romsdal gått ut i Aftenposten med støtte til vern av hele området som populært kalles LoVeSE.
– Det er bare å erkjenne at Lofoten, Vesterålen og Senja ikke blir konsekvensutredet og åpnet for oljevirksomhet, men det betyr ikke at oljeindustrien skal avvikles, men utvikles, sier hun.
Fylkeslaget i Møre og Romsdal vedtok tidligere i år et nei til konsekvensutredning av området sør for Lofoten, kalt Nordland VI.