Illustrasjonsbilde. REUTERS/Yves Herman/File Photo
annonse
annonse

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har engasjert seg personlig for å forsøke å finne en løsning i den tilspissede konflikten mellom USA og Tyrkia.

– Dette er et spørsmål som jeg har diskutert flere ganger med president Recep Tayyip Erdogan, og nå denne uka også med president Donald Trump. Vi gjør det vi kan for å forsøke å bidra til å finne en løsning som er håndterbar og akseptabel for både Tyrkia og USA, sier Stoltenberg til NTB.

Det er Tyrkias kontroversielle kjøp av det russiske luftforsvarssystemet S-400 som ligger bak.

annonse

USA ser på det russiske systemet som uforenlig med allierte systemer og har lagt et voldsomt press på Tyrkia for å få stoppet planene.

«Tyrkia må ta et valg»

USAs visepresident Mike Pence gikk onsdag langt i å antyde at tyrkerne risikerer å bli kastet ut av NATO hvis de ikke avlyser kjøpet.

«Tyrkia må ta et valg», tvitret Pence.

«Ønsker de å fortsette å være en avgjørende partner i verdenshistoriens mest vellykkede militærallianse? Eller ønsker de å sette tryggheten ved dette partnerskapet på spill gjennom tankeløse beslutninger som undergraver alliansen vår?» fortsatte han.

annonse

Stoltenberg ønsker for sin del ikke å svare på hvor alvorlig krisen er.

– Jeg vil ikke spekulere i alvorsgraden. Jeg vil bare si at dette er en sak der det er uenighet, spesielt mellom USA og Tyrkia, sier han.

F-35

USAs bekymring er at det russiske rakettsystemet kan bli en direkte trussel mot det nye amerikanske kampflyet F-35, som både Tyrkia og Norge er kjøpere av.

Pentagon har allerede kunngjort at leveransene til Tyrkia av utstyr til de nye kampflyene vil bli stanset. I siste instans kan hele kampflyleveransen stå i fare.

– Det er opp til hvert enkelt land å bestemme hva slags systemer de investerer i, men samtidig er det ingen tvil om at USA vurderer det dit hen at det gjør det umulig å levere F-35, kommenterer Stoltenberg.

annonse

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu har derimot sagt at S-400-kjøpet er en avgjort sak, og at Tyrkia ikke vil trekke seg.

Diskusjonene fortsetter

Torsdag ble saken diskutert mellom de allierte på sidelinjen av NATOs utenriksministermøte i Washington, der utenriksministrene var samlet for å feire alliansens 70-årsdag.

Ifølge USAs utenriksminister Mike Pompeo er samtalene med Tyrkia fortsatt i gang.

– Jeg tror tyrkiske myndigheter forstår den amerikanske posisjonen ganske godt, sa han i etterkant av utenriksministermøtet.

Pompeo har fortsatt håp om at det kan nås enighet:

– Jeg hadde en god og lang samtale med den tyrkiske utenriksministeren i går, og jeg er veldig trygg på at vi vil finne en vei framover, sa han.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon