Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Partileder Jonas Gahr Støre oppfordrer landsmøtet til å ikke åpne for selvbestemt abort fram til uke 18.

– Jeg vil advare mot at vi kaster inn en så viktig sak for norske kvinner i og norske menn i løpet av et hektisk landsmøte, sa Støre han da han oppsummerte debatten så langt på landsmøtet fredag.

Støre opplyste at han er imot å endre abortloven.

annonse

– Dagens abortlov fungerer, aborttallene går ned, sa han, og påpekte at det vil være en fordel for de kvinnene som står i det vanskelige valget om å ta abort at det er lavt konfliktnivå om saken i samfunnet.

Kort tid før hadde helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol talt varmt for å legge ned abortnemndene, som avgjør om kvinner kan få abort mellom uke 12 og 18.

Les også: Helsetilsynet fraråder å endre abortloven

Erna Solbergs abortinnstramming har vakt internasjonal oppsikt, framholder avtroppende leder av Aps kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Arbeiderpartiet er modent for å starte debatten om en utvidelse av grensen for selvbestemt abort, mener framtredende kvinner i partiet.

annonse

Anette Trettebergstuen, som er innstilt som ny leder til Aps kvinnepolitiske utvalg, støtter at debatten reises. Det er en naturlig følge av den siste innstrammingen, sier hun til NTB.

– Det har provosert fram en debatt, som jeg ønsker velkommen og er stolt over. Innstrammingen har vist det skjøre kompromisset som abortloven har vært, sier hun og viser til at 95 prosent av alle aborter blir tatt før uke 12.

Går inn for 18-ukersregel

– Vi vet også at nemndbehandling er veldig krevende for mange kvinner, sier Trettebergstuen, som understreker at hun selv ikke har konkludert i spørsmålet.

– Jeg vil stille meg bak det landsmøtet kommer til å vedta i morgen, sier hun.

Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol går allerede nå inn for å avvikle abortnemndene og innføre fri abort fram til uke 18. Kjerkol leder redaksjonskomiteen som avgjør hvilken ny politikk Ap skal utforme under det pågående landsmøtet, blant annet på helse.

annonse

– Enten har man tillit til at kvinner kan ta egne valg, eller så har man det ikke. Jeg er for selvbestemt abort fram til uke 18, sier hun til Adresseavisen.

Internasjonal oppsikt

Avtroppende leder for Aps kvinneutvalg, Anniken Huitfeldt, understreket overfor landsmøtet fredag at abortinnstrammingen til den borgerlige regjeringen har vakt internasjonal oppsikt.

– Kvinners rett til abort blir brukt som en brikke i et spill om politisk makt, sa Huitfeldt som understreket at sitatet er hentet fra et internasjonalt helsenettsted i en artikkel om den norske abortdebatten.

– Det legges nemlig merke til internasjonalt at vår statsminister Erna Solberg sitter ved makten fordi hun ville stramme inn abortloven, sa Huitfeldt.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon