Den saudiarabiske kronprinsen Mohammed bin Salman. Foto: Amr Nabil / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Åtter personer som støtter kvinnerettigheter eller har bånd til fengslede aktivister, er pågrepet i en ny arrestasjonsbølge i Saudi-Arabia.

Pågripelsene markerer den første runden med arrestasjoner av folk som oppfattes som kritiske til kronprins Mohammed bin Salman siden drapet på Jamal Khashoggi i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i oktober.

Regimet trosser dermed de globale protestene mot det brutale drapet som ble foretatt av saudiarabiske agenter i en operasjon som var styrt av noen av kronprinsens fremste medarbeidere i Riyadh.

annonse

De som nå er pågrepet, er ikke blant landets mest aktive opposisjonelle. De er skribenter og advokater som støtter sosiale reformer, og de fleste av dem har bånd til gruppen av kvinneaktivister som for tiden er i retten.

Blant dem er en gravid kvinne og sju menn, inkludert to som også har amerikansk statsborgerskap – skribenten og legen Badr al-Ibrahim og Salah al-Haidar, sønnen til kvinneaktivisten Aziza al-Yousef, som nylig ble midlertidig løslatt fra fengsel.

Minst ti kvinner sitter i dag fengslet for å ha krevd at kvinner skulle få kjøre bil og for å ha protestert mot lovene som gir menn rett til å bestemme hvem en kvinne skal gifte seg med eller om hun skal kunne reise ut av landet.

De ble arrestert til tross for at det like etter ble åpnet for at kvinner kunne kjøre bil.

annonse

Søsknene til en av dem tvitret i forrige uke at de presses av regimet til å tie stille om pågripelsen og torturen hun hevder hun er blitt utsatt for. De bor i utlandet, men faren hennes ble nylig pågrepet etter å ha tvitret om datterens pågripelse.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon