Frankrikes innenriksminister Christophe Castaner sier at det ikke foreligger planer om å hente hjem alle franske fremmedkrigere som holdes i forvaring i Syria. Foto: AP/NTB NTB scanpix
annonse

Frankrike vil ikke ta tilbake franske fremmedkrigere og deres familier som sitter i oppsamlingsleire i Syria etter det såkalte IS-kalifatets fall.

annonse
annonse

Frankrike og andre EU-land har lenge debattert spørsmålet om repatriering. Hundrevis av europeiske statsborgere blir i dag holdt i forvaring i leire som drives av de kurdiskledede SDF-styrkene.

annonse

Den franske avisen Liberation meldte fredag at regjeringen i begynnelsen av mars var innstilt på å hente hjem rundt 250 menn, kvinner og barn. Men planen ble møtt med omfattende protester og lagt til side.

Omstridt

Temaet er ytterst omstridt i Frankrike, som fortsatt sliter med de psykiske ettervirkningene av angrepet mot en konsertscene i Paris i november 2015. IS tok på seg skylden for ugjerningene som skjedde den dagen, da 130 mennesker ble drept i flere aksjoner.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

– Våre hjelpetjenester har vurdert mange alternativer. Hente dem tilbake var ett av dem, sier innenriksminister Christophe Castaner etter et G7-møte i Paris. Men han legger til at det ikke foreligger noen kommunale planer om å repatriere alle som en gruppe og fordele dem rundt i landet.

Frankrike vil likevel vurdere å hente hjem barn av jihadistforeldre, men at slike saker skal behandles enkeltvis. Castaner avviser påstandene i Liberation om at regjeringens politikk på dette feltet blir diktert av folkemeningen.

Fem barn hentet hjem

I mars ble fem foreldreløse barn hentet hjem fra forvaringsleire i det nordøstlige Syria.

FNs barneorganisasjon UNICEF opplyser at rundt 3.000 barn fra 43 land blir holdt i Al-Hol-leiren alene. Denne leiren er overbefolket av mennesker som de siste ukene har flyktet fra kalifatets siste skanser.

Lokale kurdiske myndigheter sier at de ikke har kapasitet og ressurser til å holde på alle de anholdte IS-krigere i uoverskuelig tid. USA har anmodet sine allierte om å hente hjem landsmenn- og kvinner.

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.