Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse

Forsvaret har brutt ned tallene for mobbing, overgrep og trakassering på de ulike våpengrenene. På alle områder skiller Hæren seg negativt ut.

I MOST-undersøkelsen, som ble presentert i februar i år, kom det fram at to av fem kvinner sier de har fått støtende eller upassende kommentarer om at de ikke passer til å utføre visse typer arbeidsoppgaver. Undersøkelsen tok også for seg voldtekt, og omregnet til tall sier 24 kvinner og 20 menn at de har blitt voldtatt i løpet av det siste året.

Ifølge Dagbladet offentliggjorde Forsvaret fredag tall for Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret.

annonse

I Hæren oppgir 5,5 prosent av kvinnene at de har opplevd at noen har forsøkt å ha sex med dem mot deres vilje, uten å lykkes, mens de tilsvarende tallene for Sjøforsvaret og Luftforsvaret er henholdsvis 3,1 og 2,9 prosent. Også for både sex/samleie uten samtykke og støtende eller ubehagelige kommentarer kommer Hæren dårligere ut.

På kvinnedagen 8. mars inviterte statsminister Erna Solberg (H) en rekke representanter for Forsvaret til møter i regjeringens representasjonsbolig, blant annet for å lytte til hva de mener kan gjøres for å bekjempe trakassering. Hun berømmet Forsvaret for å ha gjennomført undersøkelsen.

– Resultatet var nedslående, sa statsministeren.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.