Tilstrømningen til Europa tiltar. Her migranter i Tripoli, Libya, som venter på transport over Middelhavet. Foto: REUTERS/Ismail Zitouny
annonse
annonse

Svært mange afrikanere har planer om å migrere. De fleste ser for seg et bedre liv i Europa.

En vesentlig andel mennesker i tre afrikanske land – Nigeria, Tunisia og Kenya – sier at de planlegger å flytte til et annet land innen fem år, ifølge en undersøkelse foretatt av Pew Research Center i 2018, som nå er offentliggjort.

Flere av de spurte sier at de allerede har begynt å forberede seg på migrasjon, for eksempel ved å samle informasjon om mottakerland, og ved å spare penger.

annonse

I Nigeria, Afrikas mest folkerike land, sier nesten halvparten (45%) av de voksne at de planlegger å flytte til et annet land innen fem år, som uten sammenlikning er den høyeste andelen blant de 12 landene som er undersøkt av Pew Research Center på fire kontinenter. En knapp fjerdedel (24%) av de voksne i Tunisia sier at de planlegger å reise innen fem år, og 19% av de spurte i Kenya sier det samme.

Stort potensial

Pew Research Center mener at disse funnene markerer et stort potensial for mer migrasjon fra et område av verden med en raskt voksende befolkning. I de senere år har mange afrikanske land sett en kraftig økning i utvandringen.

I de tre afrikanske landene oppgir to tredeler eller flere av alle som ble undersøkt jobb, utdanning og gjenforening med familien, som grunner til at de vil forlate sine hjemland.

annonse

Konflikt spiller også en rolle: I Nigeria og Kenya mener flertallet at mye vold er en veldig eller «noe viktig» grunn til hvorfor folk vil forlate landet.

De fleste planlegger å flytte til Europa, slik mange har gjort før dem. Mange har slektninger og familiemedlemmer i europeiske land, som de ønsker å bli gjenforenet med.

Les også: Tyskland: Kriminalitet begått av migranter holdt skjult, for ikke å «piske opp fordommer»

Forberedelser

I Tunisia, som ligger nær Europa, sier mer enn to tredeler (68%) av de som planlegger å migrere, at de skal flytte til et europeisk land. Kenyanerne som ønsker å emigrere er mer begeistrede for USA, eller foretrekker et annet afrikansk land. Kenyanerne som planlegger å flytte sier oftest at de skal reise til USA (33%), eller til et annet afrikansk land (25%).

annonse

I Nigeria sier 28% av de potensielle innvandrerne at de planlegger å flytte til USA, 19% nevner europeiske land, og 19% ønsker seg til et land i Midtøsten.

Selv om mange sier at de planlegger å migrere i de kommende årene, har ikke alle som sier dette gjort forberedelser. Men i Tunisia har 70% av de som planlegger å migrere de neste fem årene innhentet informasjon om å flytte til et annet land, omlag halvparten (54%) har spart eller lånt penger, og cirka halvparten (52%) har søkt om nødvendige dokumenter som pass eller visum. Omtrent 7 % av befolkningen i Tunisia har allerede forberedt seg grundig.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon