Denne bygningen i London huser blant annet «High Court of Justice», den høyeste rettsinstansen for sivile saker i England og Wales. Foto: REX
annonse

En britisk dommer har skapt furore i samfunnsdebatten, etter å ha hevdet at det er en «fundamental menneskerett» for en mann å ha sex med sin kone. 

– Jeg kan ikke tenke meg en mer åpenbar fundamental menneskerett enn en manns rett til å ha sex med sin kone. Jeg synes han har krav på å få det drøftet skikkelig, sa dommer Hayden under en høring i High Court, den høyeste førsteinstansdomstolen for sivile saker i England og Wales. Det rapporterer The Guardian.

Konen i den aktuelle saken har lærevansker, og hennes tilstand sies å være i forfall. Dette har fått britiske sosialtjenester til å slå alarm om at hun ikke er i stand til å gi skikkelig samtykke ved seksuell omgang. 

annonse

Les også: Flere voldtekter og mer vold anmeldt i Norge i fjor

Raseri i sosiale medier

Uttalelsene har vekket harme i sosiale medier, og har utløst omfattende diskusjoner om samtykke ved seksuelle relasjoner.

– Dette legitimerer mannssjåvinisme og kvinnehat. En dommer som sier «Jeg kan ikke tenke meg en mer åpenbar fundamental menneskerett enn retten til en mann å ha sex med sin kone». Ingen mann i Storbritannia har en slik lovlig rett til å insistere på sex. Ingen samtykke = voldtekt, skriver en på Twitter. 

– Det er ikke en fundamental menneskerett å ha sex med din kone. Det er ikke engang i nærheten av en rettighet, skriver en annen. 

annonse

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.