Illustrasjonsbilde. Det amerikanske hangarskipet USS Carl Vinson i Stillehavet 27. mai, 2017. Foto: Torrey W. Lee/Courtesy U.S. Navy/Handout via REUTERS/File Photo
annonse

USA ønsker å forsterke sin militære tilstedeværelse på strategiske øyer over hele Stillehavsregionen.

annonse

Wall Street Journal skriver at mye av fokuset handler om øystaten Mikronesia – hvor USA ønsker å åpne nye marinebaser og utvide en flyplass for militære formål. Videre vil USA forsterke sin posisjon i de arktiske havområdene rundt Alaska, samt intensivere marineoperasjoner over hele regionen for å forsikre navigasjonsfrihet i området.

annonse

Hensikten er først og fremst å motvirke kinesisk marineekspansjon i den større Stillehavsregionen, men også i mindre grad å imøtekomme en større russisk militær tilstedeværelse i Arktis.

Alliansestrukturer

Washington har som «strategisk mål» å styrke forholdet til eksisterende allierte, samt å opprette nye allianser over hele regionen, gjennom å tilby diverse investeringer og andre hjelpeordninger til potensielle partnere. Således ønsker USA å forbli Stillehavets dominerende sjømakt i all overskuelig fremtid.

annonse
annonse

Les også: USAs marine ønsker permanent havn i Beringstredet

– Vi fornyer vårt engasjement i Stillehavsøyene for å bevare en fri og åpen Indo-Stillehavsregion og fremme vår status som regionens foretrukne sikkerhetspartner, sa talsmannen for Pentagon, Dave Eastburn.

Forsterke gamle bånd

Ved siden av nye sikkerhetsordninger med nye partnere, ønsker USA å forsterke forsvarsbåndene til sine viktigste tradisjonelle allierte – spesielt de engelsktalende landene i regionen.

– Vi ser etter måter for å forsterke vår tilstedeværelse i andre sub-regioner i Stillehavet hvor New Zealand og Australia tradisjonelt har ledet og spilt en viktig rolle, sier Eastburn.

– USA er en Stillhavsmakt

USAs engasjement med stillehavsøyene går mer enn et århundre tilbake i tid. Øyene var helt avgjørende for USAs militære strategi under Andre verdenskrig. Ved å gradvis ta kontroll over forskjellige øyer i krigen mot Japan, kunne USA til slutt nå det japanske fastlandet med bombefly.

Les også: USA gir opp hangarskip, satser på robotmarine mot Kina

– USA har vært en Stillehavsstat i en lang tid. Selv om vi har hatt blikket på andre områder, er presidentens strategi å fokusere på denne regionen av verden fremover, sier Doug Domenech, en talsmann for det amerikanske innenriksdepartementet.

Det amerikanske utenriksdepartement sier også at regionen fortjener mer oppmerksomhet fra Washington i tiden fremover.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.