President Donald Trump. Foto: AP / NTB scanpix
annonse

En dommer i San Francisco har blokkert Trump-administrasjonens plan om å returnere migranter til Mexico mens de venter på at deres asylsøknader behandles.

Dommer Richard Seeborg godkjente mandag kravet fra rettighetsgrupper. Kjennelsen vil imidlertid ikke tre i kraft med det første. Administrasjonen har fått frist til fredag til å anke.

Trump-administrasjonens plan om retur til Mexico-grensen mens asylbehandlinger pågår, markerer et sterkt skifte fra vanlig amerikansk asylpraksis, der migranter har fått bli i USA mens sakene deres behandles. Rettighetsgrupper har framholdt at administrasjonen bryter amerikansk lov ved å ikke på tilstrekkelig vis evaluere faren migranter møter ved retur til Mexico.

annonse

De mener også at administrasjonen gjør det i praksis umulig å søke asyl i USA.

– Under administrasjonens nye plan har ikke asylsøkere rett på verken tolk eller advokater. De får heller ikke forklart seg til en dommer om farene de kan møte i Mexico, sa advokat Judy Rabinovitz i American Civil Liberties Union under en høring i saken.

Administrasjonen mener på sin side at deres strenge asylplan vil redusere migranttrafikken ved den sørlige grensen og avverge antall svakt begrunnede asylsøknader.

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon