President Donald Trump. Foto: AP / NTB scanpix

En dommer i San Francisco har blokkert Trump-administrasjonens plan om å returnere migranter til Mexico mens de venter på at deres asylsøknader behandles.

annonse

Dommer Richard Seeborg godkjente mandag kravet fra rettighetsgrupper. Kjennelsen vil imidlertid ikke tre i kraft med det første. Administrasjonen har fått frist til fredag til å anke.

Trump-administrasjonens plan om retur til Mexico-grensen mens asylbehandlinger pågår, markerer et sterkt skifte fra vanlig amerikansk asylpraksis, der migranter har fått bli i USA mens sakene deres behandles. Rettighetsgrupper har framholdt at administrasjonen bryter amerikansk lov ved å ikke på tilstrekkelig vis evaluere faren migranter møter ved retur til Mexico.

De mener også at administrasjonen gjør det i praksis umulig å søke asyl i USA.

– Under administrasjonens nye plan har ikke asylsøkere rett på verken tolk eller advokater. De får heller ikke forklart seg til en dommer om farene de kan møte i Mexico, sa advokat Judy Rabinovitz i American Civil Liberties Union under en høring i saken.

Administrasjonen mener på sin side at deres strenge asylplan vil redusere migranttrafikken ved den sørlige grensen og avverge antall svakt begrunnede asylsøknader.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.