President Donald Trump. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

En dommer i San Francisco har blokkert Trump-administrasjonens plan om å returnere migranter til Mexico mens de venter på at deres asylsøknader behandles.

Dommer Richard Seeborg godkjente mandag kravet fra rettighetsgrupper. Kjennelsen vil imidlertid ikke tre i kraft med det første. Administrasjonen har fått frist til fredag til å anke.

Trump-administrasjonens plan om retur til Mexico-grensen mens asylbehandlinger pågår, markerer et sterkt skifte fra vanlig amerikansk asylpraksis, der migranter har fått bli i USA mens sakene deres behandles. Rettighetsgrupper har framholdt at administrasjonen bryter amerikansk lov ved å ikke på tilstrekkelig vis evaluere faren migranter møter ved retur til Mexico.

annonse

De mener også at administrasjonen gjør det i praksis umulig å søke asyl i USA.

– Under administrasjonens nye plan har ikke asylsøkere rett på verken tolk eller advokater. De får heller ikke forklart seg til en dommer om farene de kan møte i Mexico, sa advokat Judy Rabinovitz i American Civil Liberties Union under en høring i saken.

Administrasjonen mener på sin side at deres strenge asylplan vil redusere migranttrafikken ved den sørlige grensen og avverge antall svakt begrunnede asylsøknader.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon