
Russlands president utelukket ikke en benådning av den spiontiltalte nordmannen Frode Berg da han fikk spørsmål om saken fra norske medier tirsdag.
– Jeg kan bare benåde en mann som er dømt, og han er ennå ikke dømt, var svaret da Russlands president Vladimir Putin ble spurt av TV 2 om Frode Berg-saken etter at NRK hadde brakt opp saken.
Både Putin og statsminister Erna Solberg (H) deltok på Arktisk forum i St. Petersburg tirsdag. De to hadde deretter et bilateralt møte, og pressen fikk være til stede i starten av møtet.
Aktor la tirsdag ned påstand om 14 års fengsel for Berg, og dom i saken er ventet 16. april. Hvis dommen ikke blir anket, vil den være rettskraftig.
Frode Berg ble pågrepet i Moskva 5. desember 2017 og har sittet fengslet siden. Den russiske sikkerhetstjenesten FSB mener han var på spionoppdrag da han ble pågrepet. Berg har sagt seg ikke skyldig etter spionasjetiltalen, men har erkjent kontakt med norsk etterretning i forkant av reisen til Moskva.
Aktor ber om 14 års fengsel for spiontiltalte Frode Berg. Forsvarerne håper Erna Solberg og Vladimir Putin bidrar til å finne en løsning for nordmannen.
Berg reagerte med fatning da han fikk høre aktors påstand i byretten i Moskva tirsdag.
– Han er ikke sjokkert, han er rolig. Vi diskuterte fra starten av at han kunne vente noe som dette, så han var forberedt, sier Frode Bergs russiske advokat, Ilja Novikov, til VG.
Bevisførselen i rettssaken mot Berg – hans forklaring, vitneavhør og øvrige beviser – ble avsluttet i midten av forrige uke. Etter planen skal dom og straffeutmåling komme allerede tirsdag 16. april.
Rettssaken foregår bak lukkede dører. Advokat Novikov sier til TV 2 at aktor mener 14 års fengsel er riktig fordi Berg ikke innrømmer skyld og fordi han ikke angrer.
– Frode Bergs siste uttalelse i retten var at han elsker Russland. Han jobbet 26 år ved grensen. Han har gjort sitt beste for å jobbe for relasjonene mellom landene, sier advokaten til TV 2.

Samme dag som prosedyrene ble holdt i spionsaken i Moskva, møter statsminister Erna Solberg Russlands president Vladimir Putin i St. Petersburg. Novikov forteller at Berg er svært spent på om dette møtet kan bidra til å forandre hans skjebne.
Solberg møtte norsk presse tirsdag formiddag, men ville da ikke si om Frode Berg-saken ville bli tatt opp med Putin i møtet tirsdag ettermiddag.
– Vi har ett overordnet mål, det er å ivareta Frode Bergs interesser. Det er en vanskelig situasjon for Frode Berg og hans familie. Det betyr også at vi i liten grad kommer til å kommentere dette, sa Solberg.
– Jeg håper å se ham tilbake i Norge, la Solberg til.
Frode Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes, er ikke i Moskva under rettssaken. Han sier til NTB at en påstand på 14 års fengsel er i overkant av hva de hadde ventet. Strafferammen for det Berg er tiltalt for ligger på mellom 10 og 20 år.
– Men vi har hele tiden vært oppmerksomme på å se oss over skulderen mot andre mekanismer. Vi ser ikke for oss at han får en fengselsstraff og blir sittende i russisk fengsel i hele dommens lengde. Vi ser for oss at han kan komme til Norge via soningsoverføring, benådning eller at man kommer fram til noe på bakrommet, sier Risnes til NTB.
Han har forventninger til møtet mellom Solberg og Putin tirsdag ettermiddag.
– I den grad det har vært kontakter uformelt – og det regner vi med at det har vært – så kan det bli mer innhold i dette i forbindelse med et slikt møte. Vi håper dette setter fart på uformelle prosesser og at statene kommer til en løsning, sier Risnes.
Advokaten hadde håpet å få møte Frode Berg igjen snart, men har fått avslag på å få møte ham. Ilja Novikov skal imidlertid møte Berg dagen før domsavsigelsen neste uke.
– Frode Berg har en egen evne til å holde motet oppe. Han har uttalt seg forsiktig og forståelsesfullt i retten og appellert til alle parter om å få slutt på dette, sier Risnes.
Den tidligere grenseinspektøren Frode Berg ble pågrepet utenfor hotellet sitt i Moskva 5. desember 2017 med 3.000 euro i kontanter på seg.
Han har erkjent at han hadde hatt kontakt med norsk etterretning, og at han hadde overlevert penger i Moskva på adresser han hadde fått oppgitt av kontakter i Norge, men Berg hadde ingen formening om at dette var ledd i spionasje, ifølge Risnes.
Berg har derfor nektet straffskyld for spionasjetiltalen etter paragraf 276 i den russiske straffeloven.
Spiontiltalte Frode Berg er på plass i byretten i Moskva igjen, der det tirsdag skal holdes prosedyrer i rettssaken.
Bergs russiske advokat, Ilja Novikov, sier til NRK at nordmannen kommer til å gjenta at han ikke erkjenner skyld.
Samme dag som prosedyrene i rettssaken møter statsminister Erna Solberg Russlands president Vladimir Putin i St. Petersburg. Spionsaken ble også et tema da Solberg møtte pressen.
– Vi har ett overordnet mål, det er å ivareta Frode Bergs interesser. Det er en vanskelig situasjon for Frode Berg og hans familie. Det betyr også at vi i liten grad kommer til å kommentere dette, sa Solberg til norsk presse.
Frode Berg (63) risikerer mellom ti og tjue års fengsel. Rettssaken mot ham ble i praksis innledet og avsluttet i midten av forrige uke, med Bergs forklaring, vitneavhør og bevisførsel. Etter prosedyrene tirsdag er planen at dom og straffeutmåling vil komme allerede tirsdag 16. april.
Den tidligere grenseinspektøren ble pågrepet utenfor hotellet sitt i Moskva 5. desember 2017 med 3.000 euro i kontanter på seg. Han har erkjent at han hadde hatt kontakt med norsk etterretning og at han hadde overlevert penger i Moskva på adresser han hadde fått oppgitt av kontakter i Norge, men Berg hadde ingen formening om at dette var ledd i spionasje, ifølge hans norske forsvarer Brynjulf Risnes.
Fakta om Frode Berg-saken
* 5. desember 2017: Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg (63) ble pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB under et besøk i Moskva. Han hadde da på seg 3.000 euro i kontanter.
* Berg ble siktet for spionasje etter paragraf 276 og satt i FSBs fengsel Lefortovo.
* Nordmannen erkjente at han hadde hatt kontakt med norsk etterretning, og at han hadde overlevert penger i Moskva per post på adresser han hadde fått oppgitt av kontakter i Norge, men at han ikke hadde noen formening om at dette var ledd i spionasje, ifølge forsvarer Brynjulf Risnes.
* 19. desember 2017: Arrestasjonen ble kjent for offentligheten.
* 22. april 2018: Bergs advokater bekreftet offentlig at nordmannen var på oppdrag for norsk etterretning.
* 22. mars 2019: Spiontiltalen mot Berg var klar, men innholdet i den er ikke kjent.
* 25. mars 2019: Det ble bekreftet at rettssaken ville starte 2. april.
* 2. april 2019: Rettssaken startet formelt bak lukkede dører, første dag med en avklaring av spørsmålet om videre fengsling. Fengslingen ble forlenget med seks måneder. Berg erklærte seg ikke skyldig etter spionasjetiltalen.
* 3. april 2019: Selve spionsaken ble gjennomført med vitneførsel og gjennomgang av beviser.
* 9. april 2019: Sluttprosedyrer fra aktoratet og forsvareren. Aktor ba om 14 års fengsel.
* 16. april 2019: Dom og straffeutmåling er ventet.