– Vi har få illusjoner. Vi antar det trolig blir en domfellelse, selv om vi er uenige med aktoratet, sa Frode Bergs russiske forsvarer Ilja Novikov sist uke. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Aktoratet og forsvarerne holder tirsdag sine prosedyrer i spionsaken mot Frode Berg i Moskvas byrett. Nordmannen risikerer mellom 10 og 20 års fengsel.

Saken ble i praksis innledet og avsluttet i midten av forrige uke, med Bergs forklaring, vitneavhør og bevisførsel. Etter prosedyrene er planen at dom og straffeutmåling i saken vil komme allerede tirsdag 16. april.

Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg (63) ble pågrepet utenfor hotellet sitt i Moskva 5. desember 2017 med 3.000 euro i kontanter på seg.

Han har erkjent at han hadde hatt kontakt med norsk etterretning, og at han hadde overlevert penger i Moskva per post på adresser han hadde fått oppgitt av kontakter i Norge. Men Berg hadde ingen formening om at dette var ledd i spionasje, ifølge hans norske forsvarer Brynjulf Risnes.

Berg har derfor nektet straffskyld for spionasjetiltalen etter paragraf 276 i den russiske straffeloven.

Atomubåter

Tiltalen har en strafferamme på mellom 10 og 20 års fengsel, og Bergs forsvarere har ingen forhåpninger om frifinnelse.

– Vi har få illusjoner. Vi antar at det trolig blir en domfellelse, selv om vi er uenige med aktoratet, sa Bergs russiske forsvarer Ilja Novikov sist uke.

Saken har vært ført under fotoforbud og et omfattende hemmelighold, siden den tilhører den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

Tiltalen mot Berg har ikke vært offentliggjort, men under rettsbehandlingen sist uke gjenga flere russiske nyhetsbyråer detaljerte uttalelser fra aktor Milana Digajeva om innholdet i saken.

Hun sa tirsdag at Berg skaffet seg hemmeligstemplede opplysninger om russiske atomubåter, og at han ble tatt på fersken mens han mottok informasjon fra en russisk borger som jobbet for forsvarsindustrien, men som var under FSBs kontroll.

Men Digajeva gikk tilsynelatende tilbake på uttalelsene dagen etter da hun overfor NRK fremholdt at Berg kun var en kurer.

Storpolitikk

Bergs forsvarere og støttespillere ønsker nå å få rettssaken overstått så fort som mulig med en rettskraftig dom, i håp om at arbeidet med å få brakt Berg hjem skal føre fram.

Det er foreløpig helt uklart hvordan det skal kunne skje, men eksperter har åpnet for alt fra benådning eller soningsoverføring til en utveksling som følge av en politisk avtale «på bakrommet» mellom Norge og Russland.

Samme dag som Berg-saken avsluttes i Moskva, møter statsminister Erna Solberg (H) Russlands president Vladimir Putin i St. Petersburg. Det er uklart om Berg-saken blir tema på møtet.

Uansett er saken trøblete for Norge, som har dårlige kort på hånden, og som har hatt et anstrengt forhold til Russland de siste årene.

Den norske etterretningstjenesten har fått kritikk for angivelig å ha sendt en norsk agent på et risikooppdrag til Russland som han ikke var forberedt på.

E-tjenesten har ikke ønsket å kommentere saken, men vist til Utenriksdepartementet. UD har sagt at Berg får konsulær og praktisk bistand, men har ikke villet kommentere hvordan eller hvorfor nordmannen havnet i den situasjonen han er i.

Solberg: – Viktig å ivareta Frode Bergs interesser

Statsminister Erna Solberg (H) vil i liten grad kommentere Frode Berg-saken offentlig. Men hun håper å se ham tilbake i Norge.

Statsministeren var ordknapp når det gjaldt Frode Berg, og sa ikke noe om det var aktuelt å ta opp saken i samtaler med russiske myndigheter.

– Vi har ett overordnet mål, det er å ivareta Frode Bergs interesser. Det er en vanskelig situasjon for Frode Berg og hans familie. Det betyr også at vi i liten grad kommer til å kommentere dette, sa Solberg på spørsmål fra NTB på en pressekonferanse i forkant av møtet med Russlands president Vladimir Putin i St. Petersburg tirsdag.

– Jeg håper å se ham tilbake i Norge, sa Solberg.

Norske myndigheter har sagt svært lite om hvorfor og hvordan Berg havnet i den situasjonen han er i.

Erkjent

Berg har siden 5. desember 2017 sittet fengslet i Moskva. Han er tiltalt for spionasje. Prosedyrer i saken holdes tirsdag, mens dom er ventet 16. april.

Han har erkjent at han hadde hatt kontakt med norsk etterretning, og at han hadde overlevert penger i Moskva per post på adresser han hadde fått oppgitt av kontakter i Norge.

Men Berg hadde ingen formening om at dette var ledd i spionasje, ifølge hans norske forsvarer Brynjulf Risnes.

Dialogmøte

Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er i St. Petersburg i forbindelse med et internasjonalt dialogmøte om Arktis-spørsmål.

– Det er i Norges interesse at vi ivaretar og har et godt samarbeid med vårt store naboland innen fiskeri, miljø, søk og redning og folk-til-folk, sa Solberg.

Samtidig understreket hun at dette ikke endrer norsk politikk på områder hvor Norge og Russland er uenige.

– Vi står sammen med våre allierte hvor vi nå har felles politikk overfor Russland om at man gjør noe med folkerettsbrudd i Ukraina, sa Solberg.

Hun nevnte også bekymring for kårene for sivilsamfunnet i Russland, INF-avtalen og Norges generelle arbeid og sterke ønske om å se mer nedrustning, ikke opprustning.

Solberg tok også selv opp det faktum at både Norge og Finland har opplevd jamming av GPS-signaler fra Russlands side.

– Vi er opptatt av å ha et samarbeid med russerne på dette, for å få dem til å forstå hvilke utfordringer det gir, sa hun og pekte på at dette også kan gå ut over andre områder hvor Norge og Russland samarbeider godt.

Menneskerettigheter

– Jeg hadde i går kveld et møte med flere menneskerettsorganisasjoner og sivilsamfunnsorganisasjoner. Jeg hadde også et møte med norske organisasjoner før jeg dro, sa utenriksminister Søreide.

Utenriksministeren sa klart ifra om at Norge vil fortsette å ta opp menneskerettsspørsmål med Russland.

– Det vil vi gjøre både bilateralt og i rammen av menneskerettsrådet og andre sammenhenger. Vi ser med stor bekymring på innskrenking av rommet for det sivile samfunnet og den utsatte situasjonen mange grupper er i, enten det er seksuelle minoriteter eller andre grupper, sa hun.