En valgplakat i Tel Aviv med bilde av Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Oded Balilty / AP / NTB scanpix

Benjamin Netanyahu har etter alt å dømme sikret seg en femte periode som Israels statsminister. Det betyr at Israel har tatt enda et skritt til høyre.

Selv om det fortsatt gjenstår å telle de siste stemmene, så virket det onsdag kveld ikke lenger som det var noen tvil om hvem som vant valget.

Netanyahus hovedmotstander, parti-alliansen Blått og hvitt, erkjente nederlaget.

– Vi vant ikke denne runden. Jeg respekterer velgerne, sa Yair Lapid, en av alliansens ledere.

Både Netanyahus parti Likud og Blått og hvitt ligger an til å få 35 seter i nasjonalforsamlingen Knesset. Men Likud har støtte fra en rekke små nasjonalistiske og ultraortodokse partier – noe som gjør det mulig å sikre flertall for en ny koalisjonsregjering.

Annektering

Ifølge avisa Haaretz vil den nye regjeringen ha to hovedmål: Å bli kvitt korrupsjonstiltalene mot Netanyahu slik at han kan sitte perioden ut og å annektere de israelske bosetningene på den okkuperte Vestbredden i samråd med USA.

De israelske bosetningene er bygget i strid med folkeretten, og de er av verdenssamfunnet og eksperter regnet som en av de største hindringene for nye fredssamtaler mellom Israel og Palestina.

President Donald Trump mener imidlertid at valgresultatet vil gjøre det lettere å få igjennom USAs fredsplan for Midtøsten, som er utarbeidet av hans svigersønn Jared Kushner.

– Alle sier at du ikke kan få til fred i Midtøsten mellom Israel og palestinere. Jeg tror vi har en mulighet, og jeg tror vi har en bedre sjanse nå, sier Trump.

Han gratulerte Netanyahu med seieren onsdag, samtidig som han innrømmet at det muligens var litt tidlig.

Palestinsk boikott

Også Italias visestatsminister Matteo Salvini og Østerrikes statsminister Sebastian Kurz, begge fra Europas ytre høyrefløy, var tidlig ute med å gratulere Netanyahu.

I Berlin uttalte en regjeringstalsmann at det er viktig at Israel får en regjering på plass innen kort tid.

Tirsdagens valg ble boikottet av mange palestinere med israelsk statsborgerskap. En av dem, Eman Odeh, mener det skyldes at palestinerne har følt seg fremmedgjort under valgkampen.

– Ved å boikotte valget vil mange sende en beskjed om at de ikke lenger føler at de er en del av staten, sier hun.

Saeb Erekat, sjefforhandler for palestinerne på Vestbredden, mener valget viser at israelske velgere har sagt nei til fred og ja til fortsatt okkupasjon.

Sonderinger neste uke

Israels president Reuven Rivlin sa onsdag at han innkaller partilederne til sonderingssamtaler neste uke. Deretter vil han peke på den statsministerkandidaten han mener har best mulighet til å danne en stabil regjering.

Alle sonderingsmøtene skal direktesendes på TV for å sikre åpenhet, ifølge presidenten. Den som blir valgt, får 28 dager på seg til å danne en regjering. Netanyahu uttalte allerede onsdag at han regner med å kunne danne en ny regjering innen kort tid.