Illustrasjonsbilde. (AP Foto)

USA oppfordrer militærjuntaen i Sudan til å ta inn sivile i overgangsregjeringen. Hæren avsatte president Bashir i et kupp torsdag.

Hæren tilsidesatte grunnloven og opplyste torsdag at de har tatt makten i en overgangsperiode på to år.

USA mener to år er for lang tid.

– USA oppfordrer overgangsmyndighetene til å utvise beherskelse og tillate sivil deltakelse i regjeringen, sier talsperson Robert Palladino i det amerikanske utenriksdepartementet.

– De bør få lov til å delta før det har gått to år, la han til.

Den afrikanske union kritiserer militærkuppet i Sudan hvor president Bashir ble fratatt makten. Ikke den riktige framgangsmåten, sier kommisjonslederen i AU.

– Militærkuppet er ikke det riktige svaret på utfordringene i Sudan og på folkets lengsel, heter det i en uttalelse fra kommisjonsleder Moussa Faki Mahamat for Den afrikanske union (AU).

Militærjuntaen tok makten i Sudan torsdag og avsatte president Omar al-Bashir. Han er fengslet.

Kuppet skjer etter måneder med protester mot Bashirs regime. Demonstrasjoner startet i desember, da prisene på brød og drivstoff ble satt opp.

Protestbevegelsen oppfordret imidlertid torsdag til fortsatte demonstrasjoner.

De mener kuppet er igangsatt av nettopp det regimet de har protestert mot.

Protestbevegelsen tar avstand fra militærkuppet i Sudan og oppfordrer folket til å demonstrere mot militærjuntaen. De krever en sivil regjering.

– Regimet har stelt i stand et militærkupp for å bringe tilbake de samme personene og de samme institusjonene som vårt folk har protestert mot, heter det i en uttalelse fra protestbevegelsen Alliance for Freedom and Change.

En militær overgangsregjering representerer ikke endring, sier gruppen som uttaler seg på vegne av protestbevegelsen i landet.

De oppfordrer folket til å protestere mot militærkuppet.

Torsdag fjernet hæren Sudans president Omar al-Bashir fra makten. De uttalte at de tar makten for en overgangsperiode på to år. Forsvarsminister og visepresident Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf skal lede militærjuntaen.

Det har vært store protester i landet siden 19. desember i fjor etter at regjeringen besluttet å øke prisen på brød. Protestene vokste raskt til landsomfattende krav om at presidenten måtte gå av.

– Dette er et sjokk for befolkningen, som har protestert mot et korrupt regime. De har bare erstattet dårlige tjenestemenn med dem som er enda verre, sier 22 år gamle Marwan Abdu.

– Da vi demonstrerte, var det for å fordi vi ønsket en reell endring, la han til.

Amnesty ba torsdag om at militæret respekterer befolkningens rettigheter.

– Mengden tiltak som er satt i verk i dag, bekymrer oss. Militæret bør sikre at disse tiltakene ikke brukes for å undergrave rettigheten til folket, sier generalsekretær Kumi Naidoo i Amnesty.

Hæren innfører unntakstilstand i tre år og portforbud i én måned. Samtidig er grenser og luftrom stengt.