Når Heidi Nordby Lunde går hardt ut mot Human Rights Service (HRS), sier det mye om utviklingen i partiet
Det blåser nye vinder over det politiske landskapet i Norge. En del av dette bildet er at hovedstaden blir sterkere preget av liberale og venstreradikale oppfatninger, som noen ganger også konvergerer og finner sammen.
Et eksempel på dette er dagens utspill fra Oslo Høyre-leder Heidi Nordby Lunde.
Hun henger seg på Venstres Abid Raja og sier at organisasjonen bør miste statsstøtten.
–Det bidrar verken til å fremme demokrati eller bygge ned konflikter, sier hun om HRS, den eneste innvandringsskeptiske organisasjonen som får penger et budsjett som forøvrig øser millioner over organisasjoner som Antirasistisk Senter (ARS).
Vi kan gjerne diskutere selve ordningen med støtte til ulike frivillige organisasjoner. Det er i utgangspunktet en uting og hele posten kunne med fordel vært fjernet fra statsbudsjettet. Organisasjoner som ikke overlever uten privat støtte har ikke livets rett, statsfinansiering bør i beste fall være et supplement. Her er det heller ikke HRS som bør bekymre seg mest, de har gjennom mange år bygget opp en solid tilhengerskare som helt sikkert ikke vil svikte dem om de skulle komme i pengeknipe.
Men det er grunn til å reflektere over at Heidi Nordby Lunde føler hun er i posisjon til å komme med dette frontalangrepet mot HRS, som provoserer mange i Fremskrittspartiet.
For noen år siden var hun best kjent som bloggeren «Vampus» og ble ansett som en person med ultraliberalistiske standpunkt få i Høyre kjente seg igjen i. Du vet, den typen som helst vil fjerne alle velferdsordninger og overlate til de fattige å brødfø seg selv, samtidig som de helst vil åpne slusene for fri innvandring og handel fra hele verden.
Men hun har karret seg oppover i Høyre, og i fjor ble hun noe overraskende valgt som leder av Oslopartiet, Høyres mektigste lokallag. Det sier noe om hvordan konservative holdninger i store deler av Høyre først og fremst er honnørord man finner frem når man kler seg i dress og sabler champagne.
Les også: Sanner og Grande vil at nordmenn skal tolerere islam uten å mukke
For det er nemlig ikke bare i denne saken Høyre er i fri flyt. Også i spørsmål om bioteknologi og eggdonasjon har Heidi Nordby Lunde vært blant pådriverne for en mindre restriktiv politikk. Selv om partiledelsen har strittet imot, har liberalistene vunnet gjennomslag.
Vi ser også hvordan nestleder Jan Tore Sanner fra Bærum ikke nøler med å komme med tordentaler mot innvandringskritikere ved enhver anledning.
Dette er nye toner fra Høyre og neppe noe som kommer fra Statsministerens kontor. Erna Solberg er opptatt av at Norge skal føre en restriktiv asylpolitikk og dessuten svært bevisst på at Høyre må ha et godt forhold til Frp.
Men hun blir nå motarbeidet av sterke krefter i eget parti, som ikke nøler med å alliere seg med den radikale venstresiden i sin kamp for liberalistiske prinsipper.
Det er en utvikling som i verste fall kan true det gode samarbeidsklimaet på borgerlig side. Spørsmålet er om statsministeren har nok autoritet og tygnde til å rydde i eget hus.