Kronprins Haakon sammen med Fijis statsminister Frank Bainimarama under velkomstseremonien på Grand Pacific Hotel i Suva. Foto: Karen Setten / NTB scanpix

Klima og hav var på agendaen da kronprins Haakon besøkte Sør-Stillehavet. Nå har han fått et åpent brev fra Fiji med kritikk av norsk oljepolitikk.

annonse

Det åpne brevet er publisert i Islands Business av visepresident Seini Nabou fra landets opposisjonsparti National Federation Party, skriver NRK.

I brevet ber Nabou kronprinsen om å be Norge hjelpe Fiji, så stillehavsøya får beholde sin «stolte, rike plass i verden». Det mener Nabou kan gjøres ved at Norge kutter utslippene og reduserer utvinningen av fossilt brensel.

«Samtidig som mange, som meg, applauderer Norge for å være en av de første industrialiserte nasjonene som formelt ratifiserte Parisavtalen, vet vi også at Norge går aktivt inn for å åpne Arktis for oljevirksomhet.», heter det i brevet.

Formålet med kronprinsbesøket til Tonga, Fiji og Samoa var blant annet å «styrke partnerskap med øystater i Sør-Stillehavet for fremme av felles interesser i FN og i internasjonalt samarbeid, herunder hav og klima, fred og sikkerhet». Kronprinsen lander i Norge fredag etter å ha vært på reisefot i om lag halvannen uke.

– I likhet med brevskriveren er regjeringen også opptatt av klima. Norge var blant de første til å ratifisere Parisavtalen. Den peker på at klimautfordringen bare kan løses gjennom et globalt samarbeid, sier statssekretær Rikard Gaarder Knutsen i Olje- og energidepartementet til kanalen og sier han ikke svarer på vegne av kronprinsen.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.