Illustrasjonsbilde. Foto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix.
annonse

Svært tørt vær og mange branner har gjort at brannvesenet i Rogaland har innført totalt bålforbud i 14 kommuner i fylket med umiddelbar virkning.

– Dette innebærer at det ikke er tillatt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og utmark. Dette gjelder både bråtebrenning, flatebrenning og bålbrenning i naturen, skriverdet interkommunale Rogaland brann- og redning (RBR) på sine nettsider lørdag kveld.

Etter at to planlagte branner i fylket lørdag kom ut av kontroll og tok beslag på store ressurser for brannvesenet, mener etaten det er nødvendig å forsere det generelle bålforbudet som uansett trer i kraft fra 15. april. Forbudet gjelder i Finnøy, Forsand, Gjesdal, Klepp, Kvitsøy, Sola, Randaberg, Rennesøy, Sandnes, Stavanger, Strand og Time kommuner.

annonse
Brannhelikopter

-RBR vurderer situasjonen nå som så alvorlig at vi har innført bålforbud før tiden. Det er også meldt om fint vær og mer vind i dagene som kommer. Dette vil bidra til å øke skogbrannfaren, sier avdelingsleder Frode Strøm i forebyggende avdeling.

Også Eigersund og Bjerkreim lenger sør i Rogaland innførte et tilsvarende forbud lørdag kveld.

Brannvesenet hadde ikke kontroll over flammene på lyng- og skogbrannen i området rundt Øykjafjellet i Noredalen i Sandnes kommune lørdag kveld. Der kjempet 29 mannskaper fra RBR sammen med 14 frivillige med å få kontroll på brannen. Også et brannhelikopter kom fra Sauda i løpet av kvelden.

Branngater

Lenger nord, på Haugalandet, arbeidet 30 brannmenn og ti frivillige med å slokke en gress- og lyngbrann i Tysvær.

– Det var en planlagt brann på et beiteområde som kom ut av kontroll ved 17-tiden i ettermiddag. Vinden snudde, og da mistet en kontrollen, opplyser brannsjef Dag Botnen i Haugaland brann- og redning til NTB.

– Det er litt krevende å få kontroll på flammene. Det er én kilometer øst til vest og to brannpunkter, men nå er har vi satt i gang å brenne ut branngater for å forsøke å stanse flammene. Det er ingen fare for bebyggelse eller spredning til skog, sier innsatsleder brann Audun Matre.

annonse

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.