NH-90-helikoptrene til Forsvaret er kraftig forsinket. Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget ber regjeringen vurdere alternative helikoptre. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vil at Stortinget skal kreve at regjeringen presenterer alternativer til Forsvarets skandalehelikopter NH-90.

annonse
annonse

Det kommer fram i komiteens innstilling etter at de har gransket NH-90-anskaffelsen.

annonse

– Vi ber regjeringen om å komme tilbake til Stortinget med en status for NH-90-prosjektet og se om det å finne alternative helikoptre kan være en del av løsningen, sier Svein Harberg (H) til Aldrimer.no.

14 NH-90-helikoptre skulle vært på plass i 2008, men bare åtte er levert og seks av dem kan bare brukes til trening. Det blir dessuten langt dyrere å drive og vedlikeholde helikoptrene enn først antatt. Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen har anslått en årlig ekstrakostnad på 470 millioner kroner.

annonse

Ønsker du å bidra til å holde Resett gående?

Tegn medlemskap eller Støtt oss med et enkeltbeløp

Kontrollkomiteen har behandlet saken på grunnlag av granskingsrapporten fra Riksrevisjonen, hvor det blant annet ble konkludert med at Forsvaret og skattebetalerne har brukt 8 milliarder kroner på noe som ikke er blitt levert.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) vil foreløpig ikke kommentere stortingskomiteens vurderinger eller innstilling til vedtak.

«Riksrevisjonens undersøkelse av anskaffelsen og innfasingen av maritime helikoptre til Forsvaret (NH90) behandles av Stortinget 7. mai. Der vil forsvarsministeren delta og redegjøre for regjeringens syn på saken», skriver kommunikasjonsrådgiver Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet (FD) i en epost til Aldrimer.no.

Google har blokkert alle annonser på Resett
Vi trenger din hjelp for å overleve

Støtt oss ved å tegne medlemskap her
Betal til kontonummer 1503.94.12826 eller
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
PayPal Logo

Du kan støtte Resett på Vipps nummer 124526

Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.