NH-90-helikoptrene til Forsvaret er kraftig forsinket. Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget ber regjeringen vurdere alternative helikoptre. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vil at Stortinget skal kreve at regjeringen presenterer alternativer til Forsvarets skandalehelikopter NH-90.

Det kommer fram i komiteens innstilling etter at de har gransket NH-90-anskaffelsen.

– Vi ber regjeringen om å komme tilbake til Stortinget med en status for NH-90-prosjektet og se om det å finne alternative helikoptre kan være en del av løsningen, sier Svein Harberg (H) til Aldrimer.no.

annonse

14 NH-90-helikoptre skulle vært på plass i 2008, men bare åtte er levert og seks av dem kan bare brukes til trening. Det blir dessuten langt dyrere å drive og vedlikeholde helikoptrene enn først antatt. Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen har anslått en årlig ekstrakostnad på 470 millioner kroner.

Kontrollkomiteen har behandlet saken på grunnlag av granskingsrapporten fra Riksrevisjonen, hvor det blant annet ble konkludert med at Forsvaret og skattebetalerne har brukt 8 milliarder kroner på noe som ikke er blitt levert.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) vil foreløpig ikke kommentere stortingskomiteens vurderinger eller innstilling til vedtak.

«Riksrevisjonens undersøkelse av anskaffelsen og innfasingen av maritime helikoptre til Forsvaret (NH90) behandles av Stortinget 7. mai. Der vil forsvarsministeren delta og redegjøre for regjeringens syn på saken», skriver kommunikasjonsrådgiver Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet (FD) i en epost til Aldrimer.no.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon