Generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Når politikerne fusker med reiseregningene, kan det svekke nordmenns skattemoral, mener en ledende norsk korrupsjonsmotstander.

Generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International Norge er blant dem som frykter at reiseregningsskandalene på Stortinget kan bli et tillitsproblem, skriver Vårt Land.

– Skattemoralen kan bli svakere når våre tillitsvalgte misbruker fellesskapets penger på denne måten, sier Slettemark. Samtidig påpeker hun det positive av at det er åpenhet rundt politikernes disponeringer og muligheter til å gå dem etter i sømmene.

annonse

– Vi har heldigvis en åpenhet som gjør det mulig å få innsyn i denne typen transaksjoner. Det betyr jo at andre kan kontrollere­ politikerne. Denne åpenheten er jo noe som er blitt diskutert i ­andre land, sier hun.

Kim Andre Hammerstad, som har skrevet masteroppgave om politisk tillit, er bekymret for tilliten, men frykter ikke kollektiv juksing med skatten etter regningsrotet og -jukset på Stortinget.

– At man bruker skattesnyteri for å hevne seg mot systemet, er mer søreuropeisk tankegang. Jeg tror den norske, protestantiske tankegangen er mindre hevngjerrig, sier han.

annonse

– Men saken viser at ikke bare politikerne, men også selve systemet de opererer i, legger opp til juks. Tilliten vil gå ned og forakten vil gå opp, mener Hammerstad.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon