Skjermbilde Vimeo.
annonse
annonse

Staten finansierer kunstneren bak omstridt «kunstverk» med hundretusenvis av kroner i 2019.

Den såkalte svenske scenekunstneren Lars Morten Spångberg er blitt tildelt 750.000 kroner av det norske Kulturrådet til et nytt kunstprosjekt. I et omstridt kunststykke fra 2015 var han involverer i fikling med olje, appelsiner og dildoer.

Kunststykket ligger på den sosiale plattformen Vimeo og viser hvordan Spånberg er naken og blant annet maler sin egen ræv før han setter seg på et papir og gir avtrykk.

annonse

Se video her (ADVARSEL, STERKE BILDER):

Facebook-siden Sløseriombudmannen la ut videoen der det har kommet sterke reaksjoner.

annonse

– Etter at han hadde malingfingre i/på rumpa brukte han disse til å dele ut is til publikum hos Kunstnernes Hus, som spiste og var fornøyde, skrev Sløseriombudmannen.

I kommentarfeltet er det kommet over 1000 kommentarer der folk er rasende på pengesløseriet.

– Tenkte dette kan da til h ikke være sant men så ser jeg den offentlige listen over tildelinger, 750000. Når jeg leser om folk som får nei til kreftmedisin så ser en dette så blir jeg bare helt paff og trist som plutselig går over til eitrandes forbanna som krever svar fra kulturministeren, skriver en mann.

Andre mener det er et hån mot skattebetalere som må finansiere kunststykket.

– Jeg må jo le av dette, men hvis vi skal være litt alvorlige , så er det et hån mot skattebetalerne at en mann får 750.000 for å kle seg naken og deretter lage bilder av rompa si. I Kristiansand finnes det ikke penger til å brøyte idrettsbaner om vinteren pga av økonomi. Eldre får dårlig mat flere steder. Så handler om prioriteringer. Tenk hvor mange mange mennesker som kunne fått en bedre hverdag om man prioriterte annerledes? Du verden for en sløsing.

På kulturradet.no står Spångberg oppført som en av kunstnerne med høyest støtte.

annonse

Resett har vært i kontakt med kulturdepartementet og kulturminister Trine Skei Grande med tanke på alle negative reaksjonene, uten å lykkes med å få svar.

Spångberg har nå fått 750 000 kroner i støtte til forestillingen «Vandrende – Håp».

– Den har ikke hatt premiere enda, og det eksisterer derfor ingen bilder eller videoer av den. «Vandrende – Håp» skal ifølge kunstnerens beskrivelse bli en dans- og teaterproduksjon med sju utøvere, som skal vises 17 ganger, skriver Faktisk.no i en epost til Resett.

I en tidligere versjon kunne det misforstås dithen at det var for kunstverket hvor Spångberg tok avtrykk av rumpa si at han mottok 750.000 kr. Det er altså ikke riktig. Men nakenkunsten fra 2015 har ligget som del av Spångbergs CV i vurderingen av støtten Kulturrådet nå har gitt.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon