Det kan være mulig å gå på isen med skøyter i påsken, men det er viktig å se om isen er tykk nok. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Enkelte steder i påsken er isen svekket, både fra sør i Troms og sørover, samt på Vestlandet. I påskefjellet er det imidlertid gode isforhold i hele landet.

– Vi er ikke bekymret for isen i påskefjellet. I områdene med stor påskeutfart i fjellet er det gode isforhold, men som alltid er det usikker is der vann strømmer under isen.

Det sier Ånund Kvambekk, isvarsler i NVE. NVE advarer imidlertid om at isen likevel blir farlig i flere populære skiutfartsområder i skogsområdene i løpet av påsken.

Det er vårisdannelse som bekymrer isvarslerne. Når isen er snøfri, vil vårsolen gradvis bryte ned isen, og det er meldt mye sol i påskeuka i Sør-Norge.

– Bæreevnen til våris kan være god etter nattefrost, men når temperaturen stiger mister den brått bæreevnen, typisk rundt klokken 11, sier Kvambekk.

«Barn har ingen forutsetning for å forstå at mørk våris er ekstremt farlig. Bor du nær en liten pytt eller elv, så snakk med barna om dette. Ta dem gjerne med til vannet og vis hvor svak isen er. La de holde hånden i vannet og kjenne hvor fort de blir kalde». skriver varslingstjenesten Varsom på sine hjemmesider.

Mye påskesnø i flere alpinanlegg over hele landet

Både på Voss, Geilo, Sjusjøen og på Hafjell meldes det om store mengder med snø i alpinanleggene inn mot påsken.

På de nevnte stedene melder Skiinfo om minst 100 centimeter snø de neste dagene.

For Gaustablikk, Tryvann og Galdhøpiggen ser det noe tyngre ut. På Gaustablikk meldes det om 50 centimeter med snø og på Tryvann 40 centimeter. På Galdhøpiggen sommerskisenter meldes det om 0 centimeter med snø, men her er det planlagt åpning av sesongen først 18. mai.

– Pluss minus hundre anlegg er åpne og har gode forhold i løypene, forteller daglig leder Camilla Sylling Clausen i Alpinanleggenes Landsforening til Yr.

Det er nattefrosten som holder liv i alpinløypene, selv om snøen smelter for hver dag som går.

27 småbakker over landet er stengt. Årsaken er for lite snø. De større anleggene har lagret store mengder snø, som gjør at de er godt forberedt til den sene påsken.

– Det er generelt mindre snø enn normalt på breene i Jotunheimen. Man bør være ekstra varsom ved ferdsel på bre i påska og utover våren, lyder advarselen fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

DNT melder om flere ledige hytter i påskefjellet

Til tross for at påska for mange er synonymt med hytter og skitur på fjellet, er det ledige senger på flere av DNTs hytter.

Mange hytter har ledig plass, men enkelte hytter har større pågang enn andre.

– Om du ønsker områder med litt mindre trøkk er det spesielt godt med plass i Breheimen, Femundsmarka, Langsua og Trollheimen, samt flaggskipet vårt i Jotunheimen, Gjendesheim. Ta kontakt med hytta du ønsker å dra til, og sjekk kapasiteten før du legger i vei, sier generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang i Den Norske Turistforening (DNT).

DNT har 550 hytter over hele landet, 33 av dem er betjente. Solvang sier at DNT har plassgaranti på hyttene og ingen blir dermed blir avvist.

– Det er rett og slett litt høytidsstemning på hyttene våre nå, dette har vertskapene gledet seg til lenge, sier Solvang.

Han oppfordrer turfolk om å alltid sjekke værforholdene.

– Sjekk alltid varsom.no for is- og skredvarsel og velg tur etter form, ferdigheter, turfølge og vær- og føreforhold, sier Solvang.