Foto: Daniel Reinhardt / DPA / AP / NTB scanpix
annonse

Greta Thunberg fikk nylig Fritt ords pris. Hun er også nominert til Nobels fredspris. Hun har truffet tidsånden. Mer enn noe er hun et fokuspunkt for det mange ønsker – et såkalt grønt skifte.  

annonse

Det hun ikke har vist er kunnskaper som overgår voksne fagfolk, slik man gjennom historien har sett at vidunderbarn innehar. Priser til barn er noe man forbinder med talent og hardt arbeid.

annonse

En femtenåring kan i grener som for eksempel sjakk, matematikk, idrett, musikk og tegnekunst ha større ferdigheter og kunnskap enn det voksne, dyktige fagfolk noensinne kan tilegne seg. Avstanden til alle som ikke har barnets spesialkompetanse som yrke eller hobby kan være enorm. At slike barn vinner priser som gir dem scener, oppmerksomhet og støtte er noe som potensielt kan hjelpe hele menneskeheten. For hvis barnet møter det enorme potensialet i seg selv kan mulige nyvinninger hun ser hjelpe andre.

Hvilke ferdigheter innen hvilket fagfelt er det Greta Thunberg har gitt til sitt publikum?

Hun vinner Fritt ords pris, og sikkert flere priser i nær fremtid, fordi hun satte seg ned og streiket i skoletiden. Greta Thunberg har vist beslutsomhet og mot. Hun er overbevist om noe og tok et radikalt steg for å få sitt budskap frem. Men hvorfor skal det i seg selv premieres?

annonse
annonse

Budskapet hennes er kjent og ihjelkokt, det smaker konsensus. Budskapet er klingende mynt for dem som holder henne oppe, og en mulighet til å «være på lag med fremtiden» for hule og smilende politikere.

Mozart hadde som Thunberg Asperger. Da han kom i tjueårene brøt han med en kontrollerende far og gikk ut i verden med sitt enorme talent. Men da hadde han alt lenge vært et vidunderbarn. Han hadde noe å fare med, noe som svært få andre hadde: Brilliant kunnskap om emnet du vil andre skal lytte til.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.