Generalløytnant Rune Jakobsen, Sjef Forsvarets operative hovedkvarter etter DV Styrkedemonstrasjonen på gården By på Byneset som var selve høydepunktet under Trident Juncture, den store NATO-øvelsen som nå er i gang i Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Hæren må dobles dersom Norge skal kunne beskytte seg mot et angrep, mener Rune Jakobsen, sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter.

– Hvis det skjer et angrep i klassisk forstand, så har vi ikke den robustheten som er nødvendig, sier Jakobsen til NRK.

annonse

Generalen mener Hæren bør bli dobbelt så stor, med to nye brigader. Samtidig mener han Sjøforsvaret trenger minst to nye ubåter og at man må ha bedre beredskap i tiden fram til de nye kamp- og overvåkingsflyene blir operative.

annonse

– Landmakten, Hæren og Sjøforsvaret bør styrkes. Jeg vil nesten si det så sterkt som må styrkes i den langtidsplanen vi nå går inn i, sier Jakobsen.

Flere forsvarstopper har de siste årene vært kritiske til manglene i Forsvaret, sist hærsjef Odin Johannessen som i mars uttalte at Norge i dag har et minimumsforsvar.

Jakobsen peker på et mer selvhevdende Russland og avstanden opp til NATOs krav til forsvarssatsing, men understreker at stemningen på alle nivåer i Forsvaret likevel er å få det beste ut av rammene.

annonse
annonse

– Det er mange som er bekymret for norsk sikkerhet og som mener at størrelsen og robustheten i strukturen ikke er god nok. Det er jeg helt enig i, sier han.

annonse

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.