Illustrasjonsbilde. Foto: NTB Scanpix
annonse
annonse

Det jobber omtrent 20 000 personer i NAV. Disse skal administrere en tredel av statsbudsjettet, utføre byråkratiske oppgaver og hjelpe folk å skaffe arbeid.

Saksbehandlere i de større byene har som regel hundretalls personer å følge opp. Selv de som har i oppgave å hjelpe personer med nedsatt arbeidsevne, har langt over hundre personer. Slike tall gjør det umulig å utføre arbeidet på en god måte.

Staten og kommunene ønsker å redusere antallet arbeidere i NAV ytterligere og spare mer penger. De sentraliserer kontorene og reduserer antallet timer kontorene er åpne for personer med spørsmål. Dette forverrer tjenesteytelsen ytterligere, særlig for de i utkantene. Totalt sett er det over 700 000 offentlig tilsette i Norge, ikke en gang 3 prosent jobber i NAV. Likevel har de ikke råd til å en gang opprettholde et rimelig antall arbeidere.

annonse

Les også: Jeg har gitt opp, NAV har vunnet

For lite tid 

Mange skriver negative artikler om NAV, men det er naturlig at tjenesteytingen blir dårlig, når det ikke kan bli brukt nok tid på hver sak. Da skjer det feil. En sak forleden dag handlet om at NAV fjernet tilbudet om komfyrvakt, noe de senere snudde på. Lederne prøver rett og slett å finne steder å kutte når de får reduserte budsjett.

annonse

Stortinget endret for litt over ett år siden reglene om arbeidsavklaringspenger. Folk kan nå få denne ytelsen tre år og ikke fire. Det har samtidig blitt mye vanskeligere å få utvidet tiden på ytelsen. Noe en gjerne kunne få i mange flere år fordi en ikke hadde hatt mulighet til å være i arbeidsrettede tiltak på grunn av helsesituasjonen.

Resultatet av regelendringen har blitt en økning av personer som søker og mottar uføretrygd. Rett og slett fordi saksbehandlere er nødt å finne en måte å sikre syke personer inntekt.

Les også: Nav erkjenner at saksbehandlingstiden er altfor lang

Arbeidsformidling

I mitt arbeid har jeg alltid tenkt at arbeidsformidlingen, at vi hjelper arbeidsledige i jobb, har vært en samfunnsøkonomisk gunstig tjeneste. Staten tjener mer på arbeidet vi gjør, enn de betaler oss. Særlig i tider der det er mangel på arbeidskraft, slik som i dag.

Likevel får ikke NAV midlene som er nødvendig for å utføre arbeidet på en god måte. I Sverige har de til og med vedtatt å stenge hele arbeidsformidlingen og heller satse på profittmaksimerende bemanningsselskap. Som etter min erfaring har noe redusert moral.

annonse

Les også: NAV får kritikk: – Mange drives fra gård og grunn

Bedre før

Min bestefar har fortalt meg mye om arbeidsformidlingen for 50 år siden. Da han nesten ikke var arbeidsledig før han ble tilbydd jobb. Det var før EØS og fri flyt av arbeidere, som gjorde det nødvendig å rekruttere innenriks. Ikke som i dag, da selskapene tar kontakt med bemanningsselskap for å tilsette polakker.

Oppsummert, det er naturlig at NAV ikke greier å tilby gode nok tjenester når staten og kommunene ikke legger til rett for det.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon