Illustrasjonsbilde. Foto: Hani Mohammed / AP / NTB scanpix

Jemens eksilregjering og Houthi-opprørere er enige om en forsinket tilbaketrekningsplan fra den viktige havnebyen Hodeida, ifølge FNs spesialutsending.

Flytting av styrker og militære ut av byen ble bestemt allerede i desember, under forhandlingene om en våpenhvileavtale i Sverige. Det er ikke kjent når tilbaketrekkingen vil starte.

Mandag sa FNs spesialutsending Martin Griffiths at partene har «blitt enige om en detaljert tilbaketrekningsplan» for første fase av tilbaketrekkingen.

Ifølge spesialutsendingen fikk han i et møte i Jemens hovedstad Sanaa i forrige uke, forsikringer fra Houthi-leder Malik al Houthi om at hans styrker ville støtte en slik avtale.

I februar la FN fram en avtale om en todelt tilbaketrekning fra Hodeida og byens havner. Men planen har mislyktes på bakken og fredsprosessen har stoppet opp.

Den siste tiden har den saudiledede koalisjonen anklaget Houthiene for avtalebrudd ved at de har nektet å trekke seg ut fra havnebyene Salif og Ras Issa, og for å ha styrket sin militære tilstedeværelse i sivile deler av Hodeida.

– La oss være tydelige på at når, og jeg håper når og ikke hvis disse tilbaketrekningene skjer, vil de bli de første frivillige tilbaketrekningene av styrker i denne lange konflikten, sier Griffiths.

Om lag 70 prosent av all import til Jemen har tidligere skjedd via havnen i Hodeida, som ifølge FN derfor har vært livsnerven for rundt 28 millioner mennesker som er avhengige av mat utenfra.

Krigføringen i Jemen har utløst det FN beskriver som verdens verste humanitære krise. Over 20 millioner mennesker i Jemen er avhengig av bistand, og 10 millioner er nær ved å sulte.