Statsminister Erna Solberg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse
annonse

Journalist og forfatter Trine Hamran håper norske myndigheter tar til seg alvoret og gjør det som skal til for å få Frode Berg hjem.

Hamran er en personlig venn av Frode Berg og har skrevet boka «En god nordmann» om spionsaken. Hun mener dommen på 14 år er streng.

– Det er tragisk at det er Frode som står i et bur i Moskva og får en dom på 14 år, når det er norsk etterretning som er ansvarlig, sier hun til NTB.

annonse

Hun hadde håpet på en noe mildere dom ettersom rettsprosessen har gått forholdsvis raskt etter russisk målestokk.

– En så streng dom gjør jo også at man blir mer spent på hva Russland egentlig ser for seg som en løsning. Men det at dommen foreligger, gir jo momentum til den diplomatiske prosessen. Der har Erna Solberg et enormt ansvar. Jeg håper at norske myndigheter tar innover seg alvoret, sier Hamran.

Utenriksdepartementet reagerte tirsdag på dommen med et klart budskap om at de vil ha Frode Berg hjem.

– Det viser at de jobber på spreng, sier Hamran, som samtidig er usikker på hvilke virkemidler myndighetene har til rådighet.

annonse

– Det med agentutveksling har jo kjølnet. Det største håpet her i nord nå, er benådning, sier Hamran, som håper at Russlands president Vladimir Putin vil anse en benådning som en propagandaseier i forkant av 75-årsjubileet for frigjøringen av Øst-Finnmark i oktober.

– Noe vil jo russerne ha igjen for denne fangsten, bemerker hun.

Ifølge Hamran fortalte Berg henne at han hadde tatt oppdrag for E-tjenesten, men at han ville ut. Høsten 2017 ble han imidlertid presset til å ta nye oppdrag. Hamran var selv vitne til presset.

– Han ble spurt om han ikke ville være en god nordmann. Det ble jo skjebnesvangert, sier hun.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon