Utsikt over Paris fra Eiffeltårnet. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
annonse
annonse

Frankrike får støtteerklæringer fra hele verden etter brannen i Notre-Dame-katedralen. Noen åpner også pengesekken.

Selve bygningsstrukturen i Paris-katedralen er reddet, men brannen som brøt ut fredag har ført til store ødeleggelser. Spiret og store deler av taket på bygningen ble slukt av flammene. Nå mottar franskmennene støtteerklæringer fra mektige menn og kvinner verden over.

I en uttalelse via sin pressesjef Alessandro Gisotti sier Pave Frans at han tilbyr sine bønner til franske katolikker og parisere etter den ødeleggende brannen.

annonse

Leder for den koptiske kirken i Egypt kaller brannen for «et enormt tap for hele menneskeheten» og kirken for et av de viktigste monumentene i verden.

Sender kollektbøssen

Allerede mandag kveld, mens flammene fortsatt herjet på kirketaket, lovet Frankrikes president Emmanuel Macron at katedralen skal gjenoppbygges. Men det vil trolig koste mange milliarder kroner og bli svært komplisert.

UNESCO har sagt at de vil støtte arbeidet. Tirsdag morgen opplyser Bernard Arnault, sjef for den franske luksusgiganten Louis Vuitton Moët Hennessy-gruppen (LVMH), at han har donert et beløp tilsvarende 2 milliarder norske kroner til gjenoppbygging av katedralen.

Den franske milliardæren François-Henri Pinault har også donert rundt 960 millioner kroner til gjenoppbyggingen av katedralen, som blant annet er kjent fra Victor Hugos bøker om Ringeren av Notre-Dame.

annonse
EU lover støtte

EU-president Donald Tusk oppfordrer alle medlemslandene i unionen til å bidra i gjenoppbyggingen, og katedralbrannen var et av hovedtemaene da Tusk og EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker tirsdag talte i EU-parlamentet i Strasbourg.

– I går var en forferdelig dag for alle. Europa er ikke likegyldig til Frankrike og Paris. EU-kommisjonen vil støtte gjenoppbyggingsarbeidet. Vi står og vil alltid stå sammen i solidaritet, sa EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

Russlands president Vladimir Putin sier tirsdag i en melding til Emmanuel Macron at brannen har ført til «sorg i russiske hjerter», og han tilbyr franskmennene hjelp.

– Notre-Dame er et historisk symbol på Frankrike. Det er en uvurderlig skatt i europeisk og verdens kulturarv, og et av de viktigste kristne stedene, heter det i meldingen fra Putin.

Andre profilerte ledere som Angela Merkel, Theresa May og Donald Trump har også vist sin støtte til triste parisere etter branntragedien.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon