Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Nær 250 personer ble nektet norsk pass av politiet i 2018. Flere av avslagene gjaldt frykt for at søkeren kunne stikke av fra fengselsstraff.

Av dem som fikk avslag på sin passøknad i fjor, klagde 63 personer på vedtaket til Politidirektoratet, skriver Dagsavisen. Avisen har hentet tallene fra landets tolv politidistrikt og direktoratet.

Øst politidistrikt avviste 89 passøknader i fjor. Tallet for Oslo politidistrikt er 40, for politiet i Sørvest er tallet 38 og for Troms gjaldt dette 31 søknader.

annonse

Ni av avslagene til Øst politidistrikt gjaldt at søkeren skal sone en fengselsstraff «eller annen lovhjemlet beslutning (…) som pålegger frihetsberøvelse». Dette er også den vanligste årsaken til at folk ikke får medhold i klager på avslag.

To av klagene politidirektoratet ikke ga medhold til fjor, gjaldt frykt for overgrep mot barn i utlandet.

I tillegg til politiet kan også norske utenriksstasjoner utstede pass. Det er usikkert hvor mange disse har nektet pass, skriver avisen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon