Kinas visestatsminister Liu He og USAs finansminister Steven Mnuchin (L) møttes til samtaler iBeijing 29. mars i år. Handelsavtaler og den massive gjelden var sikkert blant temaene. (Photo by Nicolas ASFOURI and NICOLAS ASFOURI / POOL / AFP)
annonse
annonse

Vanligvis utgir USAs finansdepartement sin årsrapport i midten av februar, men på grunn av en langvarig «shut down» ble rapporten en god del forsinket i år.

Privat sektor i USA opplever en positiv trend, med lav arbeidsledighet og god vekst. Men dette er altså en rapport om den finansielle situasjonen for landets føderale myndigheter. Det er nokså dyster lesning.

Under navnet Financial Report of the US Government, ligner den på en hvilken som helst årsrapport. Men tallene er nesten hinsides menneskelig fatteevne. Simon Black, en internasjonal investor og entreprenør, har skrevet noen interessante artikler om situasjonen på sitt nettsted The Sovereign Man.

annonse

Enorm underdekning

Det rapporteres om en underdekning på svimlende 75 billioner dollar. Altså:

75.000.000.000.000 dollar!

annonse

Det betyr at USA egentlig er konkurs, og situasjonen bedrer seg ikke. I fjor beløp de føderale myndighetenes skatteinntekter seg på 3,4 billioner dollar, mens utgiftene oversteg 4,5 billioner dollar. På et eneste år økte altså underdekningen med 1,16 billioner dollar.

Nesten halvparten av utgiftene knyttes til Medicare og Social Security. Men tross disse enorme overføringene rapporterer begge disse institusjonene at de kommer til å gå tomme for penger i løpet av 15 år. Rapporten selv anslår (side 10) at Social Security har en underdekning på 53,8 billioner dollar.

Les også: Kinas økonomiske nedtur sprer seg til resten av verden

Penger nok til å redde verden

Bare rentene på statsgjelden utgjorde hele 523 milliarder dollar i 2018. Samtidig krangles det voldsomt om 4,5 milliarder dollar til sikring av landets grenser.

I en slik situasjon ønsker såkalte progressive krefter blant Demokratene, med Alexandria Ocasio-Cortez i spissen, å utvide Medicare, øke minstelønnen og investere enorme summer i den omstridte planen Green New Deal. Samtidig skal man åpne grensene for alle som ønsker å komme til USA, og alle disse skal selvsagt ha rett til økonomisk hjelp og støtte.

annonse

Av utestående fordringer og eiendeler som beskrives i rapporten, er det verdt å merke seg følgende: Av totalbeløpet på 3,8 billioner dollar utgjør utestående studielån 1,08 billioner dollar. USAs største debitor er altså unge amerikanere, et nokså trist faktum.

Med en netto statsgjeld på 21,5 billioner dollar, og underdekning i forpliktelser på 53,8 billioner dollar, ender man opp med det gigantiske totalbeløpet, som er et beløp på størrelse med den totale verdensøkonomien.

Hvis man skal tro historikeren Paul Kennedy, så står altså den amerikanske tidsalder foran stupet, og et hegemoniskifte er nært forestående.

Hva kan USA gjøre for å forbedre den finansielle situasjonen?

1: Ignorere problemet

Dette er førstevalget for de fleste politikere. I jakten på stemmer lykkes man bedre hvis man lover bedre helsetjenester, og bedre støtteordninger (Demokratene) eller lavere skatter (Republikanerne).

2: Øke skattene

Det er en meget sannsynlig løsning hvis Demokratene vinner presidentvalget. Men med fire nye år til Trump kan dette sannsynligvis avskrives som løsning.

Dessuten er det tvilsomt om skatteøkninger vil hjelpe. I den globale økonomien flytter bedrifter dit hvor skattene er lave, og økte skatter vil sannsynligvis kun ramme middelklassen, som fra før krymper i USA. Også landets skattehistorikk viser at totale skatteinntekter ikke endres noe særlig som følge av endringer i skattesatsene.

3: Mislighold

Hva med å bare droppe å nedbetale gjelden? Det er noen problemer med en slik løsning. USA har sine største forpliktelser til egne borgere, gjennom Medicare og Social Security. Det vil nok vekke nokså sterke reaksjoner hvis myndighetene bare tar pengene til mennesker som har betalt skatter og pensjonsinnskudd i 30-40 år.

Federal Reserve er også en svært stor kreditor, og hvis USA misligholder gjelden vil også de miste evnen til å betale sin gjeld.

Kina er den største utenlandske kreditoren. Dersom USA misligholder gjelden til Kina, vil resultatet bli en global finanskrise vi neppe har sett maken til.

4: Inflasjon

Dette er den vanligste metoden for myndigheter å bli kvitt brysom gjeld. Inflasjon reduserer verdien av gjelden. Hvis man holder det på et relativt lavt nivå (i området 3 %) går utviklingen såpass sakte at folk ikke merker det over natten.

Den enkelte

For den enkelte handler det om å så godt det lar seg gjøre sikre sin egen økonomi. Man kan sørge for å sette noen av sparepengene sine i eiendeler som ikke taper verdi som følge av inflasjon, slik som gull og eiendom (gjerne utenlands).

Det kan også være lurt å kjøpe aksjer i veldrevne firmaer, med stor positiv pengestrøm.

Egen pensjonssparing er et must, da det å stole på staten er ren gambling.

Tipsene burde vekke interesse også hos norske borgere, særlig de som er under 40 år. Man trenger ikke reise lenger til Sverige for å finne eksempler på at pensjonene er kuttet tildels dramatisk i løpet av kort tid.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon