Swedbanks lokaler på Filipstad brygge i Oslo. Finansmannen og menneskerettsaktivisten Bill Browder har anmeldt bankens virksomhet i Latvia. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse

Finansmannen og menneskerettsaktivisten Bill Browder anmelder Swedbanks virksomhet i Latvia. Tidligere har han gjort det samme i Sverige og Estland.

annonse

I flere uker har det versert historier i svenske medier om mistenkt hvitvasking av 135 milliarder euro gjennom kontoer i Swedbank. De første avsløringene kom i februar da det var snakk om 40 milliarder svenske kroner.

annonse

Browder sier han har sporet 41 millioner dollar i den mistenkelige pengeflyten som skal ha gått gjennom Swedbanks latviske datterselskap.

– Jeg ville blitt forskrekket om latviske myndigheter hadde funnet på å henlegge denne anmeldelsen, sier Browder ifølge den svenske avisen Dagens Industri.

I Sverige har Ekobrottsmyndigheten (EBM) besluttet å ikke innlede etterforskning av hvitvasking i Swedbank tross Browders anmeldelse. Årsaken var at de fleste av hendelsene med påstått tilknytning til Sverige ligger mer enn ti år tilbake og derfor er foreldet.

annonse
annonse

På den annen side har EBM innledet etterforskning av mulig bedrageri og mulige brudd på reglene om innsideinformasjon i banken, og blant annet gjennomført razzia ved Swedbanks hovedkontor i Sundbyberg utenfor Stockholm.

Også i Estland har myndighetene besluttet å se nærmere på Swedbank. Blant annet har de ransaket bankens lokaler i landet.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.